De drie oud-Normaalleden Jolij, Jolink en Terhorst. Foto: AchterhoekFoto/Johan Braakman
De drie oud-Normaalleden Jolij, Jolink en Terhorst. Foto: AchterhoekFoto/Johan Braakman (Foto: Johan Braakman)

Normaal herrijst opnieuw uit zijn as

LOCHEM - Het is al vaker gezegd en geschreven: Bennie Jolink wil geen Heintje Davids worden, maar toch. Na een kleine hint aan het eind van het strakke optreden in Lochem begint het er toch een beetje op te lijken. "Nou wellicht tot volgend jaar", was één van de laatste zinnen van spreekstalmeester Jolink.

Door Jan Jansen

Dat aan elkaar praten van de nummers en de interactie met het publiek is een grote kracht van Jolink. Hij heeft dit natuurlijk al vroeg geleerd tijdens de eerste Lochemse popfestivals vanaf 1968 en heeft dit ontwikkeld tot een waar buutreednerschap. Dit contact met zijn publiek en de authentieke rock 'n rol, in de beginjaren voornamelijk geschoeid op de muziek van Chuck Berry, heeft Normaal geen windeieren gelegd.

Al vanaf het eerste uur in 1975 vielen de fans, de aanhangers, als een blok voor deze band omdat Jolink en consorten ook sterk inspeelden op de 'achterstandsgevoelens' van de Achterhoeker. Dit gaf een prima voedingsbodem en sinds die jaren is Normaal niet meer weg te denken uit het cultuurgoed van de Achterhoek; anno 2019 nog steeds niet.

Herman Hendriks uit Hengelo (Gld) verwoordt dit als volgt: "In die beginjaren rond 1975 wilden veel caféhouders de band eigenlijk niet in huis hebben. Na het optreden op het Lochem Pop Festival in 1975 had Normaal al een behoorlijke reputatie opgelopen, waarin drank en vernielzucht een rol speelden. Nu is dat in de praktijk wel meegevallen en sommige verhalen werden door het management van de band zelf ingebracht en versterkt. Echter in Toldijk werd er toen een grote tent geplaatst bij het jeugdcentrum Flophouse en we hebben het concert in 1976 daar voor eigen risico en rekening georganiseerd. Dit was eigenlijk het begin van alle grote veldtochten in de tent en nu staan we hier."

Lochem, 30 mei. Na een kleine vijf jaar wachten is het zover; helemaal niet zo vanzelfsprekend na het afscheid van Normaal in het Gelredome in 2015 en na de ziekte van Bennie Jolink. Maar als een ware feniks die herrijst uit zijn as staat Jolink met zijn band er weer.

Het concert wordt in de middag geopend door een aantal 'opwarmertjes', waarbij de Boetners hun reputatie als kroonprinsen van Normaal nog eens bevestigen en Rowwen Hèze als vanouds hun Limburgpop heel goed neerzetten. Het terrein aan de Brinkerinkweg in Lochem is dan al compleet volgelopen met een kleine 20.000 bezoekers en de sfeer begint er goed in te komen. Zo rond 20.00 uur schalt het hanengekraai uit de geluidsboxen, een gimmick die de band in het verleden ook al vaak gebruikte: 'Mensen, wordt wakker, het geet beginnen'.

Het optreden begint in een samenstelling van oudgedienden van de band met Timo Kelder als vervanger van Jan Manschot, en er schuiven in de loop van de avond telkens een aantal gastmuzikanten aan. Een mooi concept, waarbij de muziek steeds voller en rijker begint te klinken. Het geluid is overigens heel strak en helder, overal op het grote terrein luid en duidelijk te horen. De setlist is zorgvuldig uitgekozen en speelt in op de sfeer uit de beginjaren: Oerend Hard, Dun op de Mest, Noar 't Café van Willem Terhorst en Alie, allemaal klassiekers die gretig meegezongen worden door het publiek.
De sfeer zit er goed in en een duidelijk fris ogende Jolink hoeft maar één keer even van het podium. De band jamt lekker door met een improvisatienummer.

Na een aaneensluitende set van twee uur en een toegift is het voorbij; afsluitend het Wilhelmus en het hele optreden is weer afgelopen. 'Een geweldige comeback' is de algemeen heersende mening en dat biedt weer perspectief. Jolink verwoordde dat ook, met één klein zinnetje, tijdens zijn epiloog: "Nou wellicht tot volgend jaar."

Na het concert werd bekend dat Normaal op 1 september nog een concert geeft, en wel tijdens het Høkersweekend in Zelhem.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten