Er is ook een show met slangen en een krokodil. Foto: PR
Er is ook een show met slangen en een krokodil. Foto: PR

Farm & Country Fair: educatie op een leuke manier

Veel te leren en te ontdekken voor jong en oud

IJZERLO – Op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 juni vindt de Farm & Country Fair plaats in IJzerlo bij Aalten. Drie dagen lang is er op het uitgestrekte terrein van alles te beleven op het gebied van het leven op het platteland.

Door Lydia ter Welle

Samen met heel veel vrijwilligers zet de familie Ruesink dit spektakel neer. Wat ze daarbij ondermeer belangrijk vinden, is het educatieve aspect. "En dan niet op een droge, saaie manier, maar zo dat kinderen én volwassenen op een leuke manier iets leren. Over planten en dieren, over de boerderij, over de natuur, over machines, over creatieve hobby's en toepassing van materialen", legt Joke Ruesink uit.

Schapentent
"Niet alleen wordt bijvoorbeeld in de schapentent van alles getoond en verteld over meer dan zestig aanwezige rassen geiten en schapen, maar men kan ook zien hoe schapenwol kan worden verwerkt. Er zijn experts die kunnen vertellen welke wol je het best voor welk doeleind kan toepassen. Want wol is te verwerken tot zachte babykleertjes, maar ook tot stevige vloerkleden. Wol kan worden gecombineerd met andere natuurproducten, zoals brandnetelvezels."

Meer dieren
Naast 'gewone' dieren zoals paarden, pony's, koeien, schapen, geiten en pluimvee is er bijvoorbeeld ook een presentatie met een krokodil en slangen. Er worden roofvogels getoond en er zijn twee broedmachines waar te zien is hoe een kuikentje uit z'n ei komt. "Er zijn eigenlijk maar weinig mensen die dat wel eens hebben gezien. De fokkers van de DKPV, een Dinxperlose vereniging van pluimvee- en konijnenhouders, stellen eieren beschikbaar. De firma Prinzen uit Aalten, bekend leverancier van broedmachines, plaats twee van die machines op de fair. Er wordt gezorgd dat er gedurende de fair voortdurend kuikentjes uit het ei komen, zodat men het live kan meemaken", vertelt Joke. Dochter Mariël vult aan: "En natuurlijk gaan die kuikentjes na de fair weer met de fokkers mee naar huis om op te groeien. Zo zorgen we voor educatie, maar tegelijk letten we met z'n allen heel goed op het welzijn van de dieren."

Hondensurvival
De honden hebben hun eigen ring met shows, demonstraties en heel veel informatie over rassen. Wie denkt over het aanschaffen van een hond, kan op de fair advies krijgen over welk ras geschikt zou kunnen zijn voor hem of haar en over wat er nodig is: van riem, mand tot voeding, verzorging en inentingen. Maar ook over de tijd en aandacht die het dier vraagt om gezond en gelukkig op te groeien. Er worden shows en workshops gegeven op heel hoog niveau zoals Doggy Dance, dogsurvival en de show van een hulphond. Verder hebben de dierenartsen – voortdurend aanwezig op de fair om te waken over het welzijn van de dieren – een stand waarin ze voorlichting geven over allerlei dier-gerelateerde zaken.

Wildbeheereenheid
De Wildbeheereenheid komt om te vertellen over haar werkzaamheden, die gericht zijn op het in stand houden van een gezonde en evenwichtige wildstand. "En daar is jacht een middel voor, maar ook het opsporen van jonge reetjes met behulp van een drone. En zaken als het markeren van nesten, zodat er geen dieren verloren gaan bij het maaien. Ze brengen ook een prachtige verzameling geprepareerde dieren mee: opgezet dus. Er komt ook iemand die laat zien hoe dat prepareren in zijn werk gaat", vertelt Joke.

Staghound
Met 75 jaar Vrijheid in 2020 in het vooruitzicht, is er net als in andere jaren weer een show van oude legervoertuigen. Mariël: "Bijzonder is de komst van de Staghound pantserwagen, een soort tank op wielen. Daarvan zijn nog maar enkele in Europa. De Staghound werd als verkenningsvoertuig gebruikt en arriveerde vaak als eerste in dorpen en steden. Het exemplaar dat op de Fair komt, speelde daadwerkelijk een rol tijdens de bevrijding van plaatsen in Frankrijk, België en het oosten van ons land. Ondanks het feit dat de bewapening onbruikbaar is gemaakt, is er een wapenvergunning nodig om een dergelijk voertuig te mogen bezitten. Om aan een evenement mee te mogen doen, moeten aanvullende vergunningen aangevraagd en verleend worden." De vrijwilligersgroep legt dit jaar extra de nadruk op educatie met een interactieve show, met net als voorgaande jaren weer levensecht nagemaakte loopgraven en met militair materieel.

Ook over de nieuwste landbouwmachines en landbouwmethodes wordt begrijpelijk informatie verstrekt. De brandweer is aanwezig om te vertellen over het (vrijwilligers-) werk voor de brandweer.
Er worden allerlei creatieve technieken getoond, vaak is het ook mogelijk om zelf een techniek uit te proberen. Kinderen mogen bijvoorbeeld een vogelhuisje maken, maar ook zelf metselen.

Team Agro NL
Als laatste voorbeeld van de vele leuke – en leerzame – aspecten van de Farm & Country Fair noemt Joke Ruesink nog de komst van Team Agro NL. Zij geven voorlichting over de agrarische sector in het algemeen, dus niet over één specifieke sector. En ze reiken de Gouden Trekker uit, een onderscheiding voor iemand van buiten de landbouw die de sector in positieve zin promoot. Op de Farm & Country Fair kan iedereen nog stemmen op de genomineerden. "Dat zijn onder andere Bennie Jolink, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en Yvon Jaspers. Op hun website teamagro.nl is daarover meer te vinden", besluit Mariël.


www.countryfair.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten