Zutphen hanteert scherpere tarieven voor huishoudelijke zorg

ZUTPHEN - De nieuwe tarieven die de gemeente Zutphen aan zorgaanbieders van huishoudelijke zorg betaalt, gaan dit jaar niet omhoog. Dit komt doordat de gemeente een nieuwe analyse voor de prijs heeft gemaakt aan de hand van gegevens die de zorgaanbieders hebben aangeleverd. Door deze gegevens op te vragen over bijvoorbeeld het loon en de reiskosten die hulpen betaald krijgen, heeft de gemeente meer inzicht in de kostenopbouw van het tarief voor de huishoudelijke zorg. Dit is reden voor de gemeente om een scherper tarief te gaan hanteren. De nieuwe tarieven gaan in per 1 september.

Sinds 2017 zijn gemeenten verplicht om reële en kostprijs dekkende tarieven te hanteren. Om dit tarief te kunnen bepalen kan de gemeente een tariefuitvraag doen bij zorgaanbieders, om aan te tonen welke kosten zij maken zodat berekend kan worden welk tarief daarbij passend is. De loonschaal waarin een hulp wordt uitbetaald, bepaalt voor een groot deel het tarief dat de gemeente aan de zorgaanbieder betaalt. Daarnaast wordt het opgebouwd uit onder meer reis- en opleidingskosten, ziekteverzuimkosten en eventuele kosten voor overhead.

De gemeente heeft, net als vorig jaar, de zorgaanbieders onder andere gevraagd in welke nieuwe loonschaal zij hun hulpen uitbetalen. Dit jaar is tevens om bewijsstukken gevraagd. Hieruit blijkt dat sommige aanbieders de medewerkers nu in een lagere loonschaal uitbetalen en dat de reiskostenvergoeding lager ligt dan vorig jaar is aangegeven. Voor 2019 zijn daarom de tarieven hierop aangepast.

De gemeente heeft de zorgaanbieders aangeboden om in gesprek te gaan over de nieuwe tarieven, twee aanbieders deden dit. De gesprekken hebben niet geleid tot aanpassing van de tarieven.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden