Homerun team Emy, zij lopen voor het Ronald McDonald huis. Foto: PR
 Homerun team Emy, zij lopen voor het Ronald McDonald huis. Foto: PR (Foto: )

Nieuwe opzet Meimarkt Spittaalstraat

ZUTPHEN - Op zondag 26 mei zal van 10.00 tot 17.00 uur de jaarlijkse meimarkt plaatsvinden in Zutphen. Zoals alle jaren zal ook de Spittaalstraat hieraan deelnemen. Echter zijn er niet alleen kramen van ondernemers en rommelmarkt, maar zullen er ook kramen staan van hobbyisten en goede doelen en is er live muziek van Rythmo: zeven ervaren en enthousiaste muzikanten presenteren een populair en swingend repertoire. Eén goed doel die deelneemt wil zich graag voorstellen: Homerun team Emy, zij lopen voor het Ronald McDonald huis. Hieronder het persoonlijke verhaal van de ouders van Emy Bergsma uit Zutphen:

Meerdere van ons hebben direct of indirect ervaren hoe belangrijk het Ronald McDonald huis is. Als je kind ernstig ziek is, is het zo fijn dat er een "thuis" is waar je samen kunt zijn in een heftige periode. Het verhaal van Emy: "Met 36 weken zwangerschap, maart 2018 kreeg ik een groei-echo. Emy haar buikje was te groot in verhouding. Met bijna 37 weken bleek ze een darmafsluiting te hebben. We moesten vanuit Zutphen door naar Utrecht. Daar constateerde ze ook een hartafwijking en werd het vermoeden van Down-syndroom uitgesproken. Op 21 maart, Wereld Downsyndroomdag, kregen we de bevestiging dat Emy inderdaad het syndroom van Down heeft. Elf dagen later zijn Mark Bergsma en ik de troste ouders geworden van een fantastische dochter. Twee dagen na de geboorte mocht ik als net bevallen kersverse moeder met ontslag uit het ziekenhuis naar huis, bijna 100 kilometer verwijderd van het WKZ in Utrecht. Het Ronald McDonald huis zat op dat moment vol, we stonden op de wachtlijst. Gelukkig was er net op tijd een plekje vrij gekomen. Emy was nog geen 3 dagen oud toen ze aan haar darmen werd geopereerd. Ze herstelde hierna goed. Maar ze kreeg eerder dan verwacht last van haar hartafwijking. Vijf spannende dagen volgde waarin ze vooral achteruit ging. We werden eind van de nacht gebeld door de arts. Het ging niet goed met Emy. Ze was zo uitgeput dat ze was gestopt met ademhalen. Ze ging over naar de IC voor beademing. Zo fijn dat we zo dichtbij haar waren, want nog voordat ze op de IC was aangekomen, waren wij al bij haar. Toen werd de knoop doorgehakt. Ze moest binnen een paar dagen een open hartoperatie ondergaan. Ons kleine meisje, nog geen 3 weken oud, moest opnieuw onder het mes."

"Op de NICU en op de kinder IC kun je als ouder niet blijven slapen. Ons gezin was zo uit elkaar gerukt. Onze zoon in Zutphen, ons meisje in het WKZ en wij als ouders daar tussenin. Zo fijn dat we een tijdelijk thuis hadden in het Ronald McDonald huis. Onze zoon Joey (5 jaar) vond het daar ook super leuk.
Verder hebben we veel steun gehad in het huis van andere families. Iedereen zit in het zelfde schuitje en heeft een kind die ernstig ziek is. Hoe gek het ook klinkt, het was ook fijn dat we zelf moesten wassen, koken, bedden verschonen etc (nee verwend worden door een kraamhulp zat er niet in). Maar deze bezigheden houden je op de been. In deze heftige tijd heb ik ervaren hoe onmisbaar het Ronald McDonald is. Ik weet niet hoe ik deze tijd door had moeten komen als het huis er niet was geweest. Daarom vind ik het ook zo erg dat het huis in Leeuwarden zijn deuren heeft moeten sluiten. Alle ouders die op de eilanden wonen en een kind in het ziekenhuis hebben liggen, kunnen niet zo even met de boot heen en weer naar hun kind. Ook vind ik het erg dat er bij veel huizen (ook in Utrecht) vrijwel continu een wachtlijst is."

"Daarom gaan wij 22 en 23 juni hardlopen en op 26 mei spullen verkopen op de meimarkt in de Spittaalstraat om er voor te zorgen dat elke ouder met een kind in het ziekenhuis kan logeren in het RMD. Daar gaan we voor!".

Voor meer informatie is te lezen op: www.home-run.nl/teams/emy

Meer berichten