Er staan verschillende militaire voertuigen en er komt een re-enactment groep. Foto: Achterhoekfoto.nl/Marja Sangers-Bijl
Er staan verschillende militaire voertuigen en er komt een re-enactment groep. Foto: Achterhoekfoto.nl/Marja Sangers-Bijl

Activiteiten voor jong en oud tijdens Zutphense Veteranendag

Algemeen

ZUTPHEN - Zaterdag 25 mei is de Zutphense Veteranendag op de IJsselkade. Vanaf 12.00 uur tot 16.00 uur zijn er verschillende activiteiten. Om 12.00 uur lopen de 48th regiment drums en pipes door de stad naar de IJsselkade. Iedereen is welkom en toegang is gratis.

Bij een veteraan denken veel mensen aan een oudere man met een borst vol insignes. 'Dat klopt niet,' zegt oud-strijder Mathijs Oppewal. 'Iemand van 18 kan ook veteraan zijn. Een veteraan is iemand die voor zijn land heeft gestreden in oorlogssituaties. Tegenwoordig ben je al veteraan als je zes weken uitgezonden bent geweest. Vroeger was dat pas als je uit dienst ging.' Zutphen telt maar liefst 225 oorlogsveteranen.

Programma
Tijdens de Zutphense Veteranendag zijn er verschillende activiteiten. Aan de IJsselkade is een horecaplein met terras en er staan verschillende militaire voertuigen. Ook zijn er stands van: Stichting Veteranen Oost-Nederland (SVON), Dutch Military Veterans (DMV), Veteranen Instituut, Veteranen Inloophuis Arnhem, Natres, RC Armour Group Holland en Veteranen Search Team.

Verder is er een re-enactment waarbij historische, militaire gebeurtenissen worden nagespeeld en er is een valkenier. Ook aan de kinderen is gedacht. Zo is er een ToeDoe kaart met verschillende activiteiten waar ze iets lekker mee kunnen verdienen. Daarnaast is er een klimtoren, springkussen en kinderen kunnen geschminkt worden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant