Een van de repetities voorafgaand aan het evenement. Foto: PR
Een van de repetities voorafgaand aan het evenement. Foto: PR

'Heerlijk om in zo'n mooie kerk de muziek van Mozart tot je te mogen nemen'

ZUTPHEN - Vandaag gaat Mozart in Zutphen van start. Van donderdag 23 mei tot en met zondag 26 mei worden voor het eerst alle missen van Mozart op één locatie en tijdens één weekend uitgevoerd. Saskia Bos, concertmeester van het Parnassus Ensemble: "Het is ook voor ons als musici heel bijzonder om dit mee te mogen maken. Natuurlijk speel ik vaker een mis van Mozart, maar ik speelde ze nog nooit allemaal!".

Mozart in Zutphen is een bijzonder en groots project. Met zo'n 1000 zangers, bijna 60 orkestleden, 20 solisten, 20 kilo bladmuziek, 18 dirigenten en tientallen vrijwilligers om alles in goede banen te leiden wordt het een wereldprimeur met wereldklasse. Saskia Bos: "De repetities deze week waren al zo verschrikkelijk leuk. Juist door de diversiteit van de koren en de dirigenten wordt het heel fris. Elk koor is anders en elke dirigent is anders. Iedereen is zo enthousiast en zo verrukt, dat maakt het voor ons als musici ook een ontzettend leuk evenement. Bovendien spelen we regelmatig de grote missen, maar de kleinere missen eigenlijk nooit. En uniek is bijvoorbeeld dat er nu een kyrie gezongen wordt uit een mis die Mozart vermoedelijk nooit voltooide. Dat korte stukje vraagt om een flinke bezetting die normaal niet mogelijk is. Nu kunnen we het wel uitvoeren. Waanzinnig natuurlijk", aldus Bos die zelf ook een grote Mozart fan is.

Uitputtingsslag
Volgens Saskia Bos is het repeteren en spelen echter wel een uitputtingsslag. "We repeteren zo'n zes uur per dag en dit weekend speel ik tijdens alle vijf concerten. Fysiek en qua concentratie is dat voor alle deelnemende muzikanten behoorlijk pittig." Als concertmeester en eerste violist zorgt Bos er onder meer voor dat het stemmen geordend verloopt, maar ook is ze eerste aanspreekpunt voor de dirigent en draagt ze zorg voor de opstelling als deze aangepast moet worden. "Ik deel deze functie met mijn dochter die ook violist is. Zij is tijdens drie van de vijf concerten de concertmeester, ik op de andere twee dagen. Het leuke is dat we nu de hele week samen spelen, normaal zien we elkaar niet zo vaak."

Walburgiskerk
Bos is verheugd om in de Walburgiskerk te mogen spelen. "We treden vaker op in deze mooie kerk. De akoestiek is ruim en daar pas je je spel op aan. Sommige noten hou je wat korter. Wat mij betreft klopt het helemaal. Voor het publiek lijkt het me heerlijk om in zo'n mooie kerk de prachtige muziek van Mozart tot je te mogen nemen. En de organisatie vind ik uitmuntend. Er wordt zeer goed voor ons gezorgd en alles is echt heel goed geregeld. Dat maakt de sfeer prettig en ontspannen waardoor de concerten misschien nog wel beter worden."

Koren en solisten
De 18 missen, inclusief het requiem, worden gezongen door 18 verschillende koren. Elk koor neemt één mis voor zijn rekening en de missen zijn verdeeld over vijf concerten. De koren worden ondersteund door het Parnassus Ensemble en vier topsolisten: Johannette Zomer, Peter Kooij, Margot Oitzinger en Marcel Reijans. Ook aanstormend talent krijgt de ruimte tijdens Mozart in Zutphen. De acht young professionals die ook enkele solopartijen op zich nemen zijn: Stefan Kennedy, Serena Perez, Jouke Wymenga, Eske Tibben, Tinka Pypker, Marleen van Os, Jonathon Adams en Francis Ng.

Bijna uitverkocht
Enkele concerten zijn al bijna uitverkocht. Op dit moment zijn voor alle concerten nog kaarten verkrijgbaar via de website of aan de kassa in de kerk. Ook Music All-in in de Beukerstraat verkoopt kaarten voor Mozart in Zutphen.


www.mozartinzutphen.nl

Meer berichten