Column Paul Bombeld - Op bezoek bij Lodewijk

Op bezoek bij Lodewijk

De afgelopen maand ontving de plaatselijke PvdA twee keer een prominent partijlid in onze Hanzestad. Vier weken geleden was daar Paul Tang, tweede op de kieslijst van de PvdA in Europa. We zaten in de broodfabriek met zo'n 25 man, waarvan ik er 24 verdenk altijd een kandidaat uit het PvdA-rijtje in te kleuren. En ik. Want ik hoef het niet met de spreker eens te zijn, toch wil ik naar zijn verhaal luisteren. Alleen ben ik eigenlijk altijd de enige in de zaal die er zo over denkt. De spreker preekt iedere avond voor eigen parochie, meer is het niet. Zonde van de tijd. En als ik hem gedurende de avond drie keer de vraag stel waar de PvdA in Brussel nu precies voor staat krijg ik drie keer geen antwoord. Teleurgesteld fiets ik die avond weer naar huis.

Maar ik geef de moed niet op. Afgelopen maandagavond was Lodewijk in de stad. Lodewijk Asscher, PvdA voorman in Den Haag en auteur van het boek 'Opstaan in het Lloyd hotel'. Samen met boekhandel Van Someren & Ten Bosch organiseert de plaatselijke PvdA-afdeling een boekbespreking. Locatie: de openbare bibliotheek in de Broederenkerk. Ruim op tijd schuifel ik naar binnen. Dan heb ik nog mooi even de tijd om met verschillende bezoekers te praten. De eersten komen uit het Gooi. Ze staan op de camping in Lochem en zaterdag zagen ze op aanplakbiljetten in de stad dat Lodewijk komt. Dus zij ook. Herman Krans van de boekhandel zit achter een tafeltje boeken te verkopen. Vanavond in het hol van de PvdA-leeuw, want Herman is onlangs toegetreden tot de plaatselijke GroenLinks-familie. En daar zie ik Menno Tamminga, de vragensteller van vanavond. Heeft hij het boek echt helemaal gelezen? 'Inderdaad Paul, tot de laatste letter.' Op mijn vraag waar de NRC-redacteur de tijd vandaan haalt antwoordt hij zonder omwegen dat hij geen tv heeft. 'En dan hou je erg veel tijd over.' Tja, tegen zoveel wijsheid kan ik zelfs niets inbrengen.

Even later zitten Lodewijk en Menno ontspannen op de vierde trede van de grote trap midden in de bibliotheek. De ruim 100 stoelen zijn allemaal bezet. Het wordt een leuke avond met een oprecht eerlijke man. Slechts één keer kwam de oude PvdA gedachte weer opzetten. Thierry Baudet was de hele maandag in het nieuws met zijn uitspraken dat de vrouwen weer achter het aanrecht moeten. 'Hoe moeten wij als PvdA hierop reageren?' vroeg een bezorgde bezoeker aan Lodewijk. Hij ging daar met veel woorden serieus op in. Ik was er sneller klaar mee. Waarom moet de PvdA reageren? Niet doen. Laat die man toch kletsen. Donderdag kunnen de kiezers hemzelf hierop afrekenen. Volgende vraag graag.

Meer berichten