Ida Gerhardt Poëzieprijs vernieuwt

ZUTPHEN - Na twintig jaar Ida Gerhardt Poëzieprijs vindt de gelijknamige stichting het tijd voor vernieuwing. Naast de bekende geldprijs van 1500 euro voor beste bundel die in 2020 weer zal worden uitgereikt, komt er een tweede prijs: de prijs voor beste aansprekende metafoor of beste zin in een gedicht.

Ook zal er meer aandacht gaan naar de presentatie van de poëzie. "We willen ons richten op de dichter als performer," vertelt Tim Pardijs van Stichting Ida Gerhardt Prijs. Naast de moderne toevoeging aan de prijs voor beste bundel, worden video's gemaakt van de performances en op YouTube gepubliceerd. De Nijmeegse stadsdichter Wout Waanders, die ook optreedt tijdens het Poëziediner, is volgens Pardijs een goed voorbeeld van wat de stichting voor ogen heeft. "Waanders kan goed uit het hoofd voordragen. Hij varieert daarbij met snelheid, ritme, toonhoogte en intensiteit." Door aandacht te geven aan de performance wordt poëzie volgens de organisatie nog aansprekender en toegankelijker. Voor het maken van de video's is nog wel geld nodig. "Het poëziediner is een van de middelen om geld te genereren," zegt Pardijs.

Volgens Pardijs komt er steeds meer belangstelling voor poëzie. "Het elitaire is er vanaf. Met name de jonge generatie dichters als de nieuwe Amsterdamse stadsdichter Gershwin Bonevacia en Ellen Deckwitz breken door de gevestigde orde heen en geven poëzie en gedichten een moderne originele touch."

Voor het Ida Gerhardt Poëziediner op 21 juni om 19.00 uur in Dat Bolwerck, zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

Meer berichten