Hendrik Haafkens heeft, zo'n 560 jaar na de bouw, het initiatief genomen om de Bourgonjetoren weer open te stellen. Foto: PR
Hendrik Haafkens heeft, zo'n 560 jaar na de bouw, het initiatief genomen om de Bourgonjetoren weer open te stellen. Foto: PR

Hendrik Haafkens: 'Bourgonjetoren met Open Monumentendag open'

Algemeen

ZUTPHEN - Tijdens het tweede weekend van september zijn tientallen monumenten in Zutphen en Warnsveld vrij toegankelijk. Zo ook de Bourgonjetoren. Hoewel het landelijk thema dit jaar Plekken van plezier is, is de Bourgonjetoren niet perse een feestelijke plek. "Rondom de Bourgonjetoren is zwaar gevochten, maar komen ook mooie verhalen samen", aldus Hendrik Haafkens.

"De stadsmuren van Zutphen spreken voor mij erg tot de verbeelding", aldus Hendrik Haafkens die als programmamanager Erfgoed nauw betrokken is bij de organisatie van Open Monumentendag. "Ze scheppen toch dat romantische beeld dat je van een historische stad hebt. De Bourgonjetoren maakt ook onderdeel uit van de stadsmuren. Sterker nog, de toren is in 1457 gebouwd om ons te beschermen tegen de bedreiging door de hertog van Bourgondië. Het eerste kanon werd er geplaatst, en even was het een plek van plezier. Uit archiefstukken uit het stadsarchief blijkt namelijk dat er flink is gezopen op het feestje wat volgde na het eerste kanonschot. Maar het mocht niet baten want in 1473 werd Zutphen door Karel de Stoute van Bourgondië alsnog veroverd. Ik vind het fascinerend dat op deze stadsmuren daadwerkelijk keihard is gevochten voor de veiligheid van de burgers van Zutphen. Toen niet echt een plek van plezier dus, maar in de vele jaren daarna zijn er heel veel mooie verhalen toegevoegd aan de Bourgonjetoren. Het mooiste voorbeeld daarvan is het koepeltje dat in 1741 op de toren werd gebouwd door Baron van Heeckeren. In deze theekoepel schreef Dr. Martinet de 'Catechismus der Natuur', een wereldberoemd boek dat tot in Japan is vertaald."

"Dat Haafkens, zo'n 560 jaar na de bouw, het initiatief heeft genomen om de Bourgonjetoren weer open te stellen, is dan ook niet zo vreemd. "Het past goed in de visie 'Krachtig Zutphen' om de binnenstad en haar erfgoed in te zetten voor de aantrekkelijkheid van Zutphen. Maar het is natuurlijk een prachtige toren met een mooi verhaal. De komende periode wordt de Bourgonjetoren gerestaureerd. Onder meer het voegwerk, leiwerk, de dakbedekking en het houtwerk worden aangepakt. Ik hoop in 2020 in ieder geval de binnenkant van de toren weer open te kunnen stellen. De maquette 'Zutphen 1485' die momenteel gebouwd wordt door Contant Willems, krijgt dan een plek in de toren. En omdat Zutphen en de Hanze rond 1485 floreerden, wil ik hier ook het verhaal van de Hanze vertellen. Zo komen de thema's van de Gelderse oorlogen en de Hanze hier mooi samen."

"De Bourgonjetoren ligt een beetje verscholen en niet iedereen weet hem even goed te vinden. Als hij volgend jaar toegankelijk is, wordt hij ook vermeldt op de bruine toeristische borden. Zo kunnen we het verhaal van de Bourgonjetoren beter delen. Dat is ook het idee van Open Monumentendag: verhalen van erfgoed delen. Op de maquette 'Zutphen 1485' staan veel huizen. Kijk maar eens op onze projectwebsite www.zutphen1485.nl. Op al deze plekken staan nu nog steeds huizen. Als bewoner van één van die huizen is het leuk het verhaal over je huis te delen met anderen. Ik nodig dan ook alle bewoners uit hun verhaal te delen. Dat mag een dag(deel) of eenmalig aan een klein groepje liefhebbers. Want Open Monumentendag is hét moment om de verhalen van Zutphen en haar huizen te delen met elkaar."

Meer informatie of aanmelden kan via website en mail.


openmonumentendagzutphen.nl

info@openmonumentendagzutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant