Foto: PR
Foto: PR

Handtekeningen voor behoud Geelvinck

ZUTPHEN - Vrijwilligers Annelies Rhebergen en Maaike van 't Oever van het Geelvinck Muziek Museum zijn een petitie gestart om te voorkomen dat het pianomuseum uit Zutphen verdwijnt. De gemeente wil het contract dat per 1 juli aanstaande afloopt niet verlengen, tenzij de organisatie 61.477 duizend euro huur gaat betalen voor de huur van het pand 'De Wildeman'. Al 735 mensen ondertekenden de petitie.

Door Alize Hillebrink

"De gemeente heeft in de jaren '70 het historische gebouw De Wildeman voor een symbolisch bedrag ontvangen van Museum Henriëtte Polak en wil het nu te gelde maken," aldus de initiatiefnemers. "Het Muziek Museum lijkt te moeten plaatsmaken voor commercie. Wij vragen de gemeente het Muziek Museum in 'De Wildeman' te behouden. Ook ons 9e Internationale Fortepiano Festival, dat in augustus van dit jaar zal plaatsvinden, komt hiermee op losse schroeven te staan: geen gebouw, geen festival."

Directeur Jurn Buisman van het Geelvinck: "De gemeente heeft jarenlang geen onderhoud aan het pand gepleegd en verdisconteert dit in de huur. Het is niet redelijk dat zij ons dit in de schoenen schuift."

Buisman ziet de financiële problemen bij de gemeente, maar de gemeente kijkt alleen naar de kosten en gaat het voorbij aan de economische waarde die het museum voor de stad heeft, zegt hij. "De gemeente heeft ons als alternatief het Agnietenklooster aan de Oude Wand aangeboden, maar gezien ons podium en onze collectie is dat niet passend. Ook de Hanzehof is genoemd, maar daarvan is de toekomst nog onzeker. Per 1 juli schoon opleveren zoals de gemeente nu stelt is echt problematisch. Dan staan we op straat! We zijn bereid om naar alternatieven te zoeken, maar daar is tijd voor nodig. Onze overeenkomst met de gemeente wordt nu naar de letter en niet naar de geest uitgelegd. Ik zit met de handen in het haar."

Petitie:

https://petities.nl/petitions/huis-de-wildeman-moet-muziek-museum-blijven?locale=nl

Meer berichten