Anneke van Rooij. Foto: PR
Anneke van Rooij. Foto: PR (Foto: )

Anneke van Rooij: 'Zutphen mag trotser zijn op de Librije'

Open Monumentendag 2019: Plekken van plezier

ZUTPHEN - Tijdens het tweede weekend van september zijn tientallen monumenten in Zutphen en Warnsveld gratis toegankelijk. Het landelijk thema van Open Monumentendag dit jaar is Plekken van plezier. De bestuursleden van het comité vertellen wat voor hen dé plek van plezier is. Voor Anneke van Rooij is dat de Librije: "Het is het meest unieke dat we in Zutphen hebben."

Het was tijdens een vakantie in Oostenrijk toen Anneke van Rooij, voormalig coördinator binnenstadondernemers bij de gemeente Zutphen, hoorde van het bestaan van de Librije in Zutphen. "Ik was op vakantie en bezocht samen met mijn inmiddels overleden man Ben de wereldberoemde Abdij van Melk, een plaats in Oostenrijk. Hier is een prachtige bibliotheek te zien waar nog bijna 2000 met de hand geschreven boeken liggen. We kwamen aan de praat met een stel uit het westen van Nederland en zij vertelden ons over de Librije in Zutphen. Ik wist tot die tijd niet van het bestaan af, terwijl het zo'n unieke plek is. Voor Zutphen, voor Nederland en zelfs voor Europa. Het is de oudste bibliotheek van Nederland en in heel Europa is slechts één vergelijkbare kettingbibliotheek te vinden. Toen ik in 2002 bij de gemeente Zutphen ging werken, heb ik uiteraard de Librije een keer bezocht."

"Ik vind de Librije een heel bijzondere plek. Zeker als je je realiseert dat deze kettingbibliotheek al sinds 1564 op dezelfde plek zit en dat dit ooit een openbare leeszaal was voor de bevoorrechte burgers die konden lezen. Gelukkig kunnen we tegenwoordig bijna allemaal lezen en schrijven, maar het feit dat hier al ruim 450 jaar gelezen wordt, vind ik heel bijzonder.""

"In de Librije liggen onder meer 85 incunabelen, boeken gedrukt vóór 1500, en zeven met de hand geschreven boeken. Prachtig en heel bijzonder. Wat mij betreft mag er echt meer bekendheid gegeven worden aan de Librije. Want ik denk dat we écht iets unieks in huis hebben, waarvan zelfs in Zutphen nog niet iedereen weet heeft".

De Librije is net als de Walburgiskerk open tijdens Open Monumentendag op 14 en 15 september, maar Anneke hoopt dat er nog veel meer monumenten te bezichtigen zijn. "Als ik gasten rondleid in Zutphen, wijs ik ze ook altijd op alle huizen die een naam hebben. De Koning van Bohemen, De Fransche Wijnstok, Prins Eugenius, Gulden Veisel of de Rode Toren: allemaal voorbeelden van huizen met een bijzondere historie. Ik zou het zó leuk vinden als bewoners of eigenaren van deze huizen hun woning één dag(deel) open zouden stellen voor een beperkt aantal bezoekers en het verhaal over hun pand willen delen. Zo wordt ook de rest van Zutphen, nét als de Librije, iets om nóg trotser op te zijn."

Meer informatie of aanmelden kan via de website of het e-mailadres.


openmonumentendagzutphen.nl

info@openmonumentendagzutphen.nl

Meer berichten