Tuin Huize Alpha wordt gemeentelijk groen monument

WARNSVELD - Het college van de gemeente Zutphen heeft besloten om de tuin van 'Huize Alpha' aan de Rijksstraatweg 2 te Warnsveld aan te wijzen als gemeentelijk groen monument.

Door Alize Hillebrink

De gemeente beschouwt de cultureel historische waarde van het terrein als hoog en wil deze beschermen middels de status van gemeentelijke groen monument. "De monumentale status biedt extra zekerheid voor het behoud van de cultuurhistorisch waardevolle aanleg en biedt bovendien mogelijkheden om in de toekomst van gemeentelijke en/of provinciale subsidies in het kader van instandhouding gebruik te maken."

Drie jaar geleden selecteerde de Vakgroep Groen Erfgoed het gebied de 'Kop van Warnsveld' als een te onderzoeken gebied op tuinhistorische waarde, met het doel deze te verheffen tot gemeentelijk groen monument. De Stichting In Arcadië onderzocht en beschreef deze waarden en adviseerde tot bescherming van de tuin van Huize Alpha.

De Vakgroep Groen Erfgoed Zutphen (opgericht in 2014) heeft een belangrijke impuls gegeven aan het groene monumentenbeleid van Zutphen. De aanwijzing van de Stadsboomgaard aan het Bongerdspad alsmede het vaststellen van het Groen Erfgoedbeleid Zutphen waren een directe uitkomst van het werk van deze vakgroep.

In 2017 ging de vakgroep op in de beleidsbrede Vakgroep Monumentaal Erfgoed. In 2015 heeft het college de ambitie uitgesproken om meer groene en 'rode' monumenten (gebouwen) aan te willen wijzen als monument. Wethouder Matthijs ten Broeke: "Het aanwijzen van monumenten heeft even stilgelegen, maar het traject dat is ingezet wordt weer opgepakt. Naar verwachting zullen in het komende jaar meer monumentenaanwijzingen volgen."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden