Column Paul Bombeld - Rennende Maaltijd

Rennende Maaltijd

Een keer per jaar organiseert de Lionsclub Zutphen een Running Meal. Waarschijnlijk weet niet iedereen wat dat is, dus hier volgt een korte uitleg. Bij een Running Meal gebruik je het voorgerecht, het hoofdgerecht en het nagerecht op steeds verschillende adressen. De gastheren -en dames natuurlijk- weten alleen hoeveel eters er komen, maar niet wie dat zijn. En na ieder gerecht ontvangen alle deelnemers een mailtje met de mededeling waar ze zich kunnen melden voor het volgende gerecht. Iedere keer met een nieuwe groep tafelgenoten. Kortom, je blijft 'runnen' met zo'n Running Meal.
Alle deelnemers krijgen van de organisator een dag voor het evenement een mail op welk adres zij worden verwacht voor een voorgerecht.

Maar wij kregen er een week eerder nog een extra, met de vraag of wij voor acht personen het hoofdgerecht willen verzorgen. Ik vond het prima, mevrouw Bombeld werd zenuwachtig. Niet alleen van de vraag wat er gekookt moet gaan worden, maar ook van de gedachte dat het huis er pico bello uit moet zien. Wij zijn nu eenmaal een beetje degelijk. In goed overleg besluiten we pasta te serveren, pasta met drie kleuren saus. Een rode, een witte en een groene. Makkelijk en snel klaar te maken, want een kwartier voordat dat diner bij ons thuis begint, zitten wij nog elders aan het voorgerecht. Dat vraagt voorbereiding.

Van mevrouw Bombeld kreeg ik deze zaterdag een belangrijke rol. Ik werd de keuken uitgestuurd met de opdracht om het tuinmeubilair te ontbladeren en het terras te vegen. Daarmee gaan de voorbereidingen het snelst. En ik werkte snel, met de bladblazer in de hoogste stand waren de tuinmeubelen en het zonneterras snel schoon. De oprit kreeg ze er als bonus bij. En toen ik mij in de keuken meldde mocht ik weer direct naar buiten. Dit keer met een emmer, zeem en trekker en een opdracht om alle buitenramen streepvrij te lappen. 'En vergeet de kozijnen niet'. Gelukkig was het een mooie zaterdag en een zinvol klusje. Twee dagen daarvoor hebben we namelijk van een bedrijf uit Lochem nieuwe zonneschermen gekregen. En met dat geboor in de muur blijven de ramen, kozijnen en vensterbanken allesbehalve schoon. Ik poetste er dan ook lustig op los terwijl in de keuken alles op rolletjes liep. En om een uur of twee waren we allebei klaar.

's Avonds was het een gezellige boel. We begonnen aan de Bieshorstlaan in Warnsveld, vertrokken naar de Raadhuisstraat in Vorden en sloten af in de Laan van Neder Helbergen in Zutphen. Het was fantastisch. Alleen waren de tafelgenoten nogal druk met die man van de zonneschermen in Lochem. Ze bleven de hele avond maar vragen of mijn vrouw gespreid mocht betalen. Wat bedoelen ze nou?

Meer berichten