Foto:
Columns

Zwaleman | Meat the Victims

Meat the Victims

Ik ben een liefhebber van taalgrapjes. Soms probeer ik ze ook te maken, maar dan besef ik meteen dat ik er nooit zo goed in zal worden als de cabaretiers naar wie ik zo graag luister. Zoals bijvoorbeeld Herman Finkers, Seth Gaaikema of (om er ook maar een uit de jongere generatie te noemen) Ronald Snijders.
Je hoeft trouwens geen cabaretier te zijn om een goede taalgrap te maken. Actievoerders kunnen het ook. Toen ik een tijdje geleden voor het eerst de naam Meat the Victims las, moest ik echt even lachen. Prachtige naam toch voor een internationale club activisten, die zich inzet voor dierenrechten. Al schijn ik het woord club niet te mogen gebruiken, omdat het niet om een organisatie gaat. Nee, het is een soort los-vast verband van mensen uit tal van landen, die af en toe bij elkaar komen om actie te voeren. Toen ik voor het eerst over ze las hadden ze dat in Nederland nog nooit gedaan. Maar begin vorige week waren 'wij' ook aan de beurt. Een paar honderd actievoerders bezetten toen een varkensbedrijf in Noord-Brabant. Allemaal waren ze gehuld in een t-shirt met daarop die naam: Meat the Victims. Maar eerlijk gezegd kon ik er nu niet meer om lachen.

Let wel: Net als die actievoerders ben ik van mening, dat we eigenlijk af moeten van megastallen waarin duizenden varkens of tienduizenden kippen worden gehouden. Al ben ik het weer niet met ze eens als ze stellen dat in deze stallen dieren worden mishandeld of nog erger. Ik heb vaak genoeg op een boerderij rondgekeken om te weten dat iedere boer normaal gesproken zijn dieren goed behandelt. Als het al niet uit dierenliefde is, dan gewoon vanuit zijn gezonde verstand. Een dier dat vroegtijdig het loodje legt levert immers niks meer op. Maar, zoals gezegd, die grootschaligheid in de landbouwsector vind ik een weliswaar verklaarbare, maar toch ongewenste ontwikkeling. Wat dat betreft zijn we te ver doorgeschoten en mogen we de klok wel een klein eindje terugdraaien. Maar dan ook bereid zijn ietsjes meer te betalen voor ons vlees, onze melk en onze eieren!

Als iemand vindt dat we helemaal moeten stoppen met het eten van vlees en eieren, dan zeg ik: Gewoon doen joh! Heb je absoluut het recht toe. Maar ik doe niet mee. Dat moet ook kunnen. Wist mijn opa al, wiens lijfspreuk was: Ein Jeder soll nach seiner Fasson selig werden.

Iedereen moet het maar op zijn eigen manier doen, betekent dat vrij vertaald. Maar dan wel op een fatsoenlijke manier! En dat is nou precies wat Meat the Victims niet doet. Niet voor niets staat op de achterzijde van de t-shirts: One has a moral responsibility to disobey unjust laws. Iedereen heeft de morele verantwoordelijkheid om onjuiste wetten niet te gehoorzamen. En daar ben ik het nou net weer niet mee eens. Zeker niet als die ongehoorzaamheid ten koste gaat van andere mensen (in dit geval het gezin van de varkensfokker) en zelfs de dieren die Meat the Victims zegt te beschermen.

Wij hebben thuis twee hondjes. Die behandelen we heel goed, vinden we zelf. Maar stel je toch eens voor, dat er een actiegroep bestaat die tegen het houden van huisdieren is. Die daarom ons huis binnendringt, op onze stoelen gaat zitten, onze tv aanzet, onze koelkast leeg eet.
Wat ik tegen die lui zou zeggen? Dat mag ik hier niet opschrijven!

Meer berichten