Koningin Marie Antoinette. Foto: PR
Koningin Marie Antoinette. Foto: PR

Franse koningin in de schijnwerpers tijdens muzikale wandeling

Algemeen

ZUTPHEN - Zaterdag 25 mei staat koningin Marie Antoinette in de schijnwerpers. Tijdens een muzikale wandeling door Zutphen zijn twee concerten te beluisteren met muziek van Marie Antoinette en de Franse Revolutie. Daarnaast zijn er twee presentaties en een bezoek aan het restauratie-atelier en de tentoonstelling 'Chinoiserie' in het Geelvinck Muziek Museum.

De muzikale wandeling voert, onder begeleiding van een gids, langs drie locaties: het Muziek Museum, Dat Bolwerck en de IJsselsalon. Daar is meer te horen over Marie Antoinette, haar leven in weelde, de muziek die zij zelf schreef en die van andere vrouwelijke Franse componisten uit haar tijd, en de instrumenten die Sébastien Erard voor haar bouwde. Lucie de Saint Vincent geeft in Dat Bolwerck een recital met muziek van vrouwelijke Franse componisten uit de tijd van Marie Antoinette. In de IJsselsalon geeft Jurn Buisman een inleiding over koningin Marie Antoinette, haar jeugd in Wenen, haar gearrangeerde politieke huwelijk met Lodewijk XVI van Frankrijk, haar extravagante leven in Versailles, haar vlucht uit het openbare leven in muziek en exotische geïdealiseerde werelden, en haar dramatische einde op het schavot.

In het Muziek Museum is een tafelpiano van Marie Antoinette te bewonderen, gebouwd door haar protegé Sébastian Erard. De Erard-expert Robert Adelson, werkzaam aan het conservatorium van Nice, vertelt over deze geschiedenis (in het Engels). Riko Fukuda (fortepiano) en Elsbeth Gerritsen (mezzosopraan) brengen een programma met twee liederen van Marie Antoinette en muziek van tijdgenoten: Mozart, Edelmann en Dussek, uitgevoerd op twee Weense fortepiano's. Tevens kan het publiek een kijkje nemen in het restauratie-atelier en meteen de nieuwe tentoonstelling 'Chinoiserie – Droombeeld of opmaat tot revolutie?!' meenemen.

Voor meer informatie en het bestellen van kaarten, zie de website.


www.geelvinck.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant