Foto: PR
Foto: PR (Foto: )

Warnsveld te zien op TV Gelderland

WARNSVELD - Dinsdag 14 mei wordt de zevende aflevering van 'Ons Dorp Warnsveld (1966)' uitgezonden op tv Gelderland. De tv-serie van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar 1966 en geeft een unieke inkijk in het toenmalige leven in Warnsveld.

Warnsveld is in 1966 nog een zelfstandige gemeente. In de loop van 40 jaar moet Warnsveld steeds meer van haar grondgebied prijs geven en uiteindelijk wordt de plaats ingelijfd bij Zutphen. Maar daar is in '66 nog geen sprake van. We zien hoe het doorgaande verkeer nog dwars door de bebouwde kom gaat. In het dorp zelf komen de groenteboer met de groentekar en de bakker met zijn bakfiets nog gewoon aan huis.

In het plaatselijke café is de camera nog te vroeg voor mannen met een pilsje. In plaats daarvan poseren een aantal dames voor de lens die in de krant zitten te bladeren. De kastelein, Jan Baanders, is bezig met het grote afsprakenboek. De Warnsvelders blijven wel behoorlijk in beweging. De ouderen doen al zittend fitheidsoefeningen, er is een damesgymnastiekgroep en de judoclub geeft een fraaie demonstratie in het plaatselijke plantsoen nabij de Abersonfontein.

Verder toont de middenstand met trots de nieuwe verworvenheden van de moderne tijd: een diepvrieskist in de supermarkt, een apparaat dat koffiebonen kan malen en een wasmachine met een aparte centrifuge. Verder komen bestuursleden van de Plattelandsvrouwen, de postbode en de smid in beeld, en ook de postbode en de smid komen voorbij. Na een optreden van de brandweer leidt een prachtige optocht onder leiding van muziekvereniging Excelsior het einde van de dorpsfilm in.

De film is voorzien van toelichting door de Warnsvelders Jan Rossel en Cyril Hendriks. De complete film (50 min) is aanwezig bij Regionaal Archief Zutphen.

Ons Dorp
Ons Dorp portretteert aan de hand van historische opnames van filmmaker Johan Adolfs het Gelderse dorpsleven uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. De serie komt tot stand in samenwerking met het Gelders Archief, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), Regionaal Archief Rivierenland en de plaatselijke historische genootschappen.

Ons Dorp is elke dinsdag om 17.20 uur te zien op Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering online (terug)kijken? Dat kan via de Facebookpagina en Uitzending Gemist.

Meer berichten