Alfian Emir Adytia speelt met Jan Oppelaar de compositie Violoncelle Vibrez van Sollima op 3 mei. Foto: PR
Alfian Emir Adytia speelt met Jan Oppelaar de compositie Violoncelle Vibrez van Sollima op 3 mei. Foto: PR

Nieuwe stip aan de horizon voor Het Internationaal Cellofestival Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN – Het Internationaal Cellofestival Zutphen bestaat in 2019 twintig jaar. Een moment om bij stil te staan, maar nog belangrijker is het volgens voorzitter Wouter Hooijmans om nu een nieuwe stip aan de horizon te zetten. De organisatie, die nauw samenwerkt met de Cello Academie Zutphen, hoopt dat het festival voor het ontstaan van nieuwe muziek zal zorgen. Deze ambitie willen Hooijmans en de zijnen waarmaken door de wegen van het experiment en de continuïteit te bewandelen. Ze hopen de hele stad mee te krijgen: van mensen die de muziek willen leren kennen tot de kenners van muziek: van klassiek tot hedendaagse muziek.

Zutphen is de ideale bodem om een evenement als het Internationaal Cellofestival tot bloei te laten komen. "De schaal van de binnenstad is perfect voor middelgrote evenementen en ook de ligging is goed. Zutphen is bereikbaar voor liefhebbers van verder weg, maar ook voor mensen uit de regio." Bovendien zijn er in de historische binnenstad meerdere geschikte locaties om concerten te geven. Erfgoed toont ons het verhaal van de geschiedenis, muziek doet dat ook.
"De dynamiek die muziek in zich heeft, is intrigerend en internationaal, misschien wel de meest grensoverschrijdende vorm van kunst. De wereld verandert en muziek is daarvan een belangrijk bestanddeel. Deze beweging is onder invloed van techniek alleen maar toegenomen en wereldwijd toegankelijk."
Een dergelijke dynamiek hoopt het Cello Festival in samenwerking met de Cello Academie in Zutphen teweeg te brengen. "Er zijn in de stad meerdere locaties die geschikt zijn voor een eigen geluid." Aan Jeroen den Herder, artistiek verantwoordelijk voor het programma van het festival, de schone taak om daar invulling aan te geven. "Als festival reageren we op de academie en vice versa, jonge musici bepalen straks de parameters", geeft Hooijmans de verhoudingen aan. Hij wijst op de mooie resultaten die kunnen ontstaan als muziek in aanraking komt met bijvoorbeeld wetenschap of film, maar ook als 'nieuwe en oude muziek elkaar beïnvloeden'.
Veel organisaties kiezen ervoor om met een evenement op één dag of een weekend te pieken en zo veel mogelijk mensen te trekken. Het Cellofestival slaat een nieuwe weg in en wil in de toekomst niet eens in de twee jaar in augustus, maar op meer momenten in het jaar onder de aandacht van het publiek komen. "Wat programmering betreft gaan we op zoek naar alle mogelijkheden die Zutphen te bieden heeft", voorspelt Hooijmans. "Daar willen we de hele stad in mee krijgen." Volgens de voorzitter moet het dan mogelijk worden dat het Cellofestival deel gaat uitmaken van het DNA van de stad, zoals de Biënnale van Venetië dat is voor de Italiaanse stad.

Cello's in Zutphen - Voorjaarsconcert
Onder de titel Cello's in Zutphen presenteert het Internationaal Cellofestival Zutphen in samenwerking met Cello Academie Zutphen dit voorjaarsconcert op vrijdag 3 mei in de Hanzehof Oosterberg Buitensociëteit. Aanvang: 20.00 uur.
Een avondvullend programma met uiteenlopende muziekstijlen; van de poëtische César Franck tot een nieuwe compositie van Pieter Smithuijsen waarin filmbeeld en muziek een synergie met elkaar aangaan. Jeroen den Herder heeft met zorg de combinatie van muziekwerken en uitvoerende musici voor deze avond samengesteld.
Het publiek ervaart waar het Internationaal Cellofestival Zutphen vooral voor staat: kwaliteit en vernieuwing. Klassieke muziekstukken die al eeuwenlang klinken, worden afgewisseld door nieuwe muziek. Twee werelden die elkaar beïnvloeden. Een dynamiek van muzikale activiteiten en een bijzondere variatie van interpretaties van de cello.
Het voorjaarsconcert leidt de tiende editie in van het Internationaal Cellofestival Zutphen. De feestelijk opening is woensdag 28 augustus in de Hanzehof, de laatste dag van het festival vindt plaats in Dat Bolwerck, een picnic-concert voor het hele gezin. Tijdens de festivalweek zijn openbare voorstellingen in de binnenstad van Zutphen gepland. Een festival waar meestercellisten en studenten uit binnen- en buitenland samenkomen en hun passie voor cellomuziek op verrassende en aanstekelijke wijze delen met het publiek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant