Ab Braakman. Foto: PR
Ab Braakman. Foto: PR (Foto: )

Ab Braakman: 'In de Martinuskerk zit heel veel liefde'

Open Monumentendag 2019: Plekken van plezier

WARNSVELD - Tijdens het tweede weekend van september zijn tientallen monumenten in Zutphen en Warnsveld gratis toegankelijk. En het landelijk thema van Open Monumentendag dit jaar is 'Plekken van plezier'. De leden van het comité in Zutphen hebben ieder zo hun eigen favoriet. Bestuurslid Ab Braakman denkt meteen aan de Martinuskerk: 'Hierin zit heel veel werkplezier'.

Waar de één een kerk nou niet bepaald ziet als plek van plezier, geldt dat voor een ander juist wel. Ab Braakman, vanuit de gemeente Zutphen al dertien jaar betrokken bij Open Monumentendag, valt in die laatste categorie. "In deze kerk zit echt een stuk van mijn leven." Ab werkte ruim tien jaar voor de gemeente Warnsveld. De restauratie van de Martinuskerk was een van zijn eerste en tegelijkertijd meest langdurige projecten. "Fantastisch, leerzaam en heel bijzonder om te mogen doen. De kerk, en dan met name de toren, is een van de oudste gemetselde gebouwen in de Achterhoek en de eerste vermelding dateert al uit 1121. Maar hij was rond de eeuwwisseling in heel slechte staat. De galmborden waren verrot, het dak moest deels worden vervangen en overal zaten tuftenen los. Het was bij wijze van spreke levensgevaarlijk om de kerk in te gaan."

Het koor werd in 2000 als eerste aangepakt en twee jaar later volgde de rest van de kerk. Er kwam onder meer een nieuw dak op het koor, het uurwerk is vervangen, er zijn nieuwe galmborden geplaatst en daar waar de muur slecht was, werd nieuw tufsteen geplaatst. "De stenen zijn er een voor een uitgehaald, opgemeten en precies op maat teruggeplaatst. Een helse klus. Daarbij mag je maximaal 1 vierkante meter tegelijk aanpakken. De muren van tufsteen zijn één meter dik en opgevuld als kistwerk. Dit bestaat uit losse stenen en mortel dat naar buiten kan lopen als een gat te groot is." Als kers op de taart kwam ook de kerkhaan terug. Samen met wethouder Gertie Hissink plaatste Ab deze bij de oplevering voorjaar 2003 weer terug op de 25 meter hoge toren.

Tijdens de restauratie stuitte Ab via de architect nog op iets bijzonders. Zijn eigen familienaam. "Op de schotten om het oude uurwerk kwam daar de naam Braakmans-Vlijt tevoorschijn. Het bleek te gaan om een klokkenmaker uit Brummen die in 1850 het uurwerk heeft gemaakt. Overigens was hij geen familie." Het uurwerk staat tegenwoordig in de bibliotheek.

De Martinuskerk is uiteraard geopend tijdens Open Monumentendag. Maar er zijn meer 'Plekken van plezier' te bezichtigen. "Ook het pand naast de Martinuskerk, Huize Alpha, is op 14 september eenmalig te bezichtigen. En als bestuur hopen we dat veel meer monumentale panden eenmalig een dag of een dagdeel opengesteld worden. Aanmelden daarvoor kan heel eenvoudig via onze site of door een e-mail te sturen."

Meer informatie of aanmelden via de website of het e-mailadres.


openmonumentendagzutphen.nl

info@openmonumentendagzutphen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten