Evangelische Omroep zendt film uit over joodse gemeenschap in Zutphen

ZUTPHEN - Galut is het Hebreeuwse woord voor diaspora. In 'Galut, leven als normale mensen' gaat antropologe en filmmaakster Özgür Canel terug naar de stad waar ze is opgegroeid, Zutphen. De film wordt uitgezonden op zondag 28 april om 15.20 uur op NPO 2. Daarna is de film nog te zien via www.npostart.nl.

Als jong meisje op school ervaart de geboren Turkse Canel, dat zij net als haar Joodse klasgenootje David, 'anders' is dan haar klasgenoten. Haar interesse in verschillende achtergronden van de Zutphenaren is gewekt. Özgür besluit een studie culturele antropologie te doen en beëindigt deze met een onderzoek naar identiteit. Anno 2019 gaat Özgür op bezoek bij de Joodse gemeenschap in de oude Hanzestad, die al sinds de veertiende eeuw in Zutphen is vertegenwoordigd. In vier intieme portretten met Joodse ouderen krijgen we een beeld van de steeds kleiner wordende gemeenschap. Zijn zij werkelijk de laatsten der Mohikanen? Wat is erover van hun identiteit? En wat doet dit met Zutphen?

Voorvertoning in Luxortheater
Op dinsdag 23 april vond de voorvertoning van de film in het Luxortheater aan de Houtmarkt plaats. Familie, vrienden en betrokkenen waren hierbij aanwezig. De evangelische omroep is opdrachtgever van de film en de productie is mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Zutphen en Stichting Zutphen Promotie. De regisseur slaagt er in een klein uur in om op integere wijze korte beelden te scheppen over indrukwekkende levensfasen van de vier hoofdpersonen. De verhalen worden afgewisseld met warme beelden en herinneringen van de regisseur Canel aan de stad waarin ze opgroeide: Zutphen.

Meer berichten