V.l.n.r.: Hans Heesen, Bert Natter, Auke Leistra en Karin de Haan. Foto: Henk Derksen
V.l.n.r.: Hans Heesen, Bert Natter, Auke Leistra en Karin de Haan. Foto: Henk Derksen

Boekpresentatie Hans Heesen 'Naar Zutphen'

ZUTPHEN - Na 38 jaar keerde Hans Heesen terug naar Zutphen. Om er te schrijven. En hij maakte zijn belofte waar. Afgelopen vrijdag verscheen zijn eerste verhalenbundel en tevens literaire debuut 'Naar Zutphen'. "Toen ik terugkwam in Zutphen kwamen de verhalen als vanzelf omhoog."

Door Alize Hillebrink

De man met de gulle lach en een frisse bezetenheid, noemt uitgever Willem Desmense hem. De zaal in Dat Bolwerck is gevuld met genodigden; liefhebbers van kunst en literatuur. "Als je hem vraagt wie hij de beste schrijver vindt zal hij zeggen: 'Frans de Geetere of misschien Jorge Louis Borges', maar wie dat zijn? Dat zal een argeloze luisteraar zich afvragen. "Hans kiest voor wie we dreigen te vergeten. De schrijvers die onder een flinke laag stof verdronken liggen. Hij stoft ze af en reanimeert ze," aldus Desmense.

Kleine levens, kleine daden
Volgens Desmense is het niet anders gesteld met de personages in Heesens bundel. "Het zijn mensen met kleine levens en kleine daden. Als lezer denk je waarschijnlijk zelfs: ik zou het zelf kunnen zijn. Maar wat maakt het dan zo bijzonder," vraagt Desmense zich af. "De liefde, de lol en het alledaagse. Het kleinmenselijke," zegt hij. "Je zit als lezer niet schaterend op de bank, je wordt niet sentimenteel, maar het kleinmenselijke, dáár gaat het om in de verhalen van Heesen. Het is de liefde van de schrijver zelf die de personen zo bijzonder maakt."

Vriend en collega Bert Natter noemt Heesen 'de man van de anekdotes en de boeken die je niet kent'. "Maar die wel heel goed zijn," roept Heesen vanuit het publiek. Natter: "Ooit zei ik tegen Hans: 'Zutphen, ik zou er heel graag willen wonen'. Weet je wat hij toen zei? 'Niet als je er vandaan komt.' Maar Hans ging terug, in 2017. Misschien, als hij niet was teruggegaan, had hij deze verhalen niet geschreven."

Geworteld
Heesen reageert hierop: "Dat is absoluut waar. Vijf jaar geleden was ik met zo'n veertig scenariostudenten en docenten uit Londen, Berlijn, Praag en Amsterdam op de filmschool in Berlijn voor een gezamenlijke week. We hadden het erover dat verhalen geworteld moeten zijn op een specifieke locatie om van daaruit universele geldigheid te hebben. Een van de sprekers, een Amerikaan die al twintig jaar in Europa woont, vroeg toen wie er nog op de plek woonde waar hij geboren was. Het antwoord was vrij onthutsend: niemand! Toen ik terugkwam in Zutphen merkte ik hoe de verhalen als vanzelf omhoog kwamen."

De bundel 'Naar Zutphen' is verkrijgbaar in de boekhandel. Prijs: 15 euro.

Meer berichten