Voorzitter Ineke Hissink: "Bij de Museumhaven aan de IJssel kom ik echt tot rust". Foto: PR
Voorzitter Ineke Hissink: "Bij de Museumhaven aan de IJssel kom ik echt tot rust". Foto: PR (Foto: )

Open Monumentendag 2019: Plekken van plezier

Voorzitter Ineke Hissink over 'Museumhaven aan de IJssel'

ZUTPHEN - Tijdens het tweede weekend van september zijn tientallen monumenten in Zutphen en Warnsveld gratis toegankelijk. Het landelijk thema van Open Monumentendag dit jaar is 'Plekken van plezier'. De bestuursleden in Zutphen vertellen wat voor hen dé plek van plezier is. Voorzitter Ineke Hissink bijt het spits af: "Bij de Museumhaven aan de IJssel kom ik echt tot rust".

Picknicken met man René of een groepje vriendinnen, kijken naar de koeien of gewoon mijmeren aan het water, voor voorzitter Ineke Hissink zijn de IJssel en de Museumhaven onlosmakelijk verbonden met ontspanning. "Mijn man René is geboren op boerderij Fort de Pol, vlak achter de Museumhaven. Daardoor hebben we nog weiland aan de IJssel. Als in de zomer onze koeien hier grazen, dan gaan we dagelijks even naar ze kijken. Hoe druk ik ook ben, aan de IJssel kom ik altijd tot rust."

De Museumhaven ligt aan de Bolwerksweg, op een prachtig maar verborgen plek aan de IJssel. Ineke: "Je moet het echt weten te vinden, maar daardoor is het hier meestal wel heel rustig en vredig. Echt een plek om even stil te staan." Van oudsher is de IJssel een plek die veel plezier gaf. Ineke: "Wandelen langs de rivier, pootje baden, steentjes keilen of schaatsen in de uiterwaarden: het is natuurlijk van alle tijden. Maar wat we wel eens vergeten is dat Zutphen een florerende stad is dankzij de Hanze en de handel via het water. Onze binnenstad had er nu heel anders uit gezien als we de IJssel en de Berkel niet hadden gehad. Want de handel bracht rijkdom. De gouden eeuw en de jaren waarin Zutphen al heel vroeg stenen huizen ging bouwen, hebben we echt beleefd dankzij de rivier."

Iedereen kan meedoen
Uiteraard is ook de Museumhaven geopend tijdens Open Monumentendag. Het Brugschip is te bezoeken en waarschijnlijk ook (een van de) andere historische schepen. "En het leuke is", zegt Ineke, "eigenlijk kunnen veel meer mensen meedoen aan Open Monumentendag. Iedereen die in een historisch pand woont of bijvoorbeeld een historische tuin heeft, kan zijn huis of tuin open stellen voor publiek. Dat mag het hele weekend, maar ook één dag of een dagdeel. Als comité vinden we het juist hartstikke leuk dat er op 14 en 15 september zoveel mogelijk deuren in De Hoven, Warnsveld en Zutphen open gaan die anders gesloten blijven. Het vergroot de saamhorigheid in de gemeente en het is leuk om al de schoonheid van de stad een weekend per jaar te mogen delen. Tijdens Open Monumentendag beseffen we weer even in wat voor mooie Hanzestad we, mede dankzij de IJssel, mogen wonen."

Voor meer informatie of aanmelden, mail of bezoek de website.


openmonumentendagzutphen.nl

info@openmonumentendagzutphen.nl

Meer berichten