Burgemeester Marianne Besselink, Fiene, Anne en Marre Hulshof en gedeputeerde Josan Meijers openen de galerie in het gerestaureerde kerkje. Foto: Liesbeth Spaansen
Burgemeester Marianne Besselink, Fiene, Anne en Marre Hulshof en gedeputeerde Josan Meijers openen de galerie in het gerestaureerde kerkje. Foto: Liesbeth Spaansen

'Met aandacht voor cultureel religieus erfgoed van vloer tot haan'

Kerkje van buiten en galerie van binnen

Door Liesbeth Spaansen

LAAG KEPPEL – Na bijna een jaar intensief restaureren mocht het kerkje in Laag-Keppel onder grote belangstelling donderdagmiddag 11 april worden geopend door Anne, Marre en Fiene Hulshof, burgemeester Marianne Besselink en gedeputeerde van de provincie Gelderland Josan Meijers. Mike en Rick Hulshof vervulden hun taak als gastheren met trots.

Niet alleen familieleden, vrienden, vertegenwoordigers van gemeente en provincie en buurtbewoners kwamen naar Laag-Keppel, ook waren er medewerkers van de bedrijven die hebben gewerkt aan de restauratie van het eerder bij Kasteel Keppel behorende neogotische kerkje uit 1880. Zij ontvingen uit handen van de dochters van Mike Hulshof en Petra Heusschen en Rick Hulshof en Rianka Habraken bloemen en een fles wijn.

Rick Hulshof nam het woord en heette iedereen welkom. "Het is 23 april een jaar geleden dat de restauratie van dit kerkje begon. We zijn superblij met het resultaat. We hebben veel hulp gehad van verschillende partijen, maar ook de provincie Gelderland en de gemeente Bronckhorst vonden gelukkig dat het kerkje behouden moest blijven en hebben bijgedragen aan de restauratie."

Gedeputeerde Josan Meijers heeft de portefeuille cultuur en erfgoed en stelde: "Het is belangrijk om (religieus) erfgoed te behouden. Kerken zijn beeldbepalend, je ziet dat je bijna thuis bent, of hebben een emotionele betekenis voor de gemeenschap zoals bij trouwen en dopen. U heeft niet alleen een nieuwe functie gegeven aan dit kerkje, maar ook nagedacht over duurzaamheid voor nu én voor de komende jaren."

Burgemeester Marianne Besselink, eveneens portefeuillehouder van cultuur en erfgoed, bezocht het kerkje toen het een bouwplaats was. "Wat een stof, maar wat inspirerend te zien hoe werd omgegaan met cultureel erfgoed en historische waarden. Jullie gaven zelf aan dat naast stenen en techniek ook de menselijke waarde - jullie familiegeschiedenis hier - van belang is, en besteedden aandacht aan het monument van vloer tot en met haan. Het kerkje was kerk, later jeugdsoos, disco en nu kunstuitleen. Er is weer leven en een ontmoetingsplek voor kunstenaars, maar ook voor de inwoners die even kunnen binnenlopen."

Sabine Kars en Mas Papo, stadsdichters van Zutphen vertelden over hun hun ervaring met de bevlogen mensen van galerie Kunst of Art. "We hadden zoveel hulp bij het kiezen van een schilderij niet verwacht." Sabine droeg het gedicht voor wat zij met Mas schreef voor deze middag: 'Het bouwjournaal voorbij'. Zij dichtte over 'het punt van binnengaan bereikt', 'het ambacht leeft', 'het bleek niet onmogelijk, het is gedaan' en tot slot: "Zie waar we staan, ervaar, beleef, de kunst is de ontvanger op het lijf geschreven!"

Henk en Joke Hulshof, die in 1987 startten met de eerste expositie in Galerie 1880, werden in het zonnetje gezet met dankwoorden van hun zoons Mike en Rick. Daarna trokken Anne, Marre en Fiene de strik los bij de voordeur van de galerie en luidden de kerkklok.

Alle gasten betraden na het openen van de deuren de nieuwe galerie, die ruim en licht is. Het kerkje is daarvoor flink onder handen genomen. "Vloeren, muren, ramen, alles is aangepakt. In de klokkentoren bleken rotte balken te zitten. Die zijn ook vervangen," wijst Petra Heusschen de restanten aan die worden tentoongesteld. "Dit kerkje is al acht jaar ons eigendom, daarom mochten we binnen een en ander veranderen." Van de eerder donkere (tussen)muur en dito verlaagd plafond is niets meer te zien. De muren zijn wit gemaakt en de ornamenten van het kerkje hersteld. Gezien de reacties was er vooral verbazing en verwondering over het eindresultaat.

De gasten genoten tijdens het rondkijken in de galerie van een hapje, een drankje en een persoonlijke serenade van DJ Blue Flamingo, Ziya Ertekin, die het feest muzikaal inlijstte.

Meer berichten