Columns

Column Paul Bombeld - Hulpvraag vanuit Rotterdam

Hulpvraag vanuit Rotterdam

'Hallo Paul, ik kom je naam tegen op een website over kunst in Warnsveld/Zutphen. Ik heb deze vraag voor je. Voor het oude streekziekenhuis het Nieuwe Spittaal in Zutphen (ca. 1974) stond een metalen kunstwerk bestaande uit een cirkel met daarin een bol van metaal. Weet jij de naam van de kunstenaar? We werken aan het archief van de Nederlandse fotograaf Cas Oorthuis en op een van zijn foto's (zie bijlage) komt het ziekenhuis voor, met het kunstwerk. Bij voorbaat dank. Jan van der Gaag, Rotterdam.'

Dat is de tekst van een e-mail die vorige week via het mailadres bovenaan deze column bij mij terecht komt. Hoe mijn naam op een website over kunst terechtkomt weet ik niet, maar laat ik direct duidelijk zijn, van kunst heb ik zeer weinig verstand. Nu kan ik dat antwoord natuurlijk terugsturen naar Rotjeknor, maar ik kan natuurlijk ook gewoon even mijn best doen om een antwoord op de vraag te vinden. Op de foto zie ik een kunstwerk op een stevige sokkel, pal voor de ingang van het oude Nieuwe Spittaal. Het ziekenhuis is afgebroken en het kunstwerk is verplaatst. Tegenwoordig staat het een beetje weg te roesten in de uithoek van het ziekenhuisterrein pal aan de Den Elterweg. Schuin tegenover de hockeyvelden.

In eerste instantie richt ik mijn vizier op Jan Klompenhouwer die goed de weg weet in het verleden. Maar Jan speelt de bal door naar de grootste lokale kunstkenner in de gemeente en dat is Wouter Derksen. Maar zelfs Wouter zit ermee in zijn maag en komt terecht bij Arie van Dam. En Arie weet wel raad met de vraag, nog dezelfde dag komt hij met het antwoord. De bol stelt een patiënt voor en de cirkel daaromheen de altijd aanwezige gezondheidszorg. Het gat in de bol staat voor het moment dat iemand plotseling medische hulp nodig heeft en dan merkt dat de gezondheidszorg altijd paraat staat om te helpen. Het kunstwerk is een schenking van architectenbureau Tuns + Horsting, maar daar heeft men altijd geheimzinnig gedaan over de kunstenaar. Arie denkt dat een architect of ingenieur van het bureau het kunstwerk heeft ontworpen en een technisch bedrijf het heeft gemaakt. Vandaag de dag staat het kunstwerk weg te kwijnen in een hoek van het terrein. Draaien doet het niet meer, de buren storen zich aan het piepende geluid.

De Rotterdamse Jan is blij met het antwoord, maar zou nog wel meer willen weten. En hij zou het geweldig vinden als door deze aandacht het kunstwerk opgeknapt kan worden en een betere plaats krijgt in Zutphen. Hij stroopt graag zijn mouwen op en wil met veel plezier uit Rotterdam komen om mee te helpen schuren en schilderen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten