Truus Zandberg coördineert voor de regionale afdeling van het Rode Kruis de Telefooncirkel. Hoewel hartstikke vief sluit zij niet uit zich binnenkort zelf ook aan te melden. 'Voor de zekerheid'. Foto: Eric Klop
Truus Zandberg coördineert voor de regionale afdeling van het Rode Kruis de Telefooncirkel. Hoewel hartstikke vief sluit zij niet uit zich binnenkort zelf ook aan te melden. 'Voor de zekerheid'. Foto: Eric Klop

Telefooncirkel Rode Kruis houdt bij alleenstaanden oogje in het zeil

Algemeen

Een dagelijks belletje voor de zekerheid 

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Ze denkt er over na om ook zelf van de service gebruik te gaan maken. Ze woont al enige tijd alleen. "Stel dat er wat mis gaat? Dan geeft het een gevoel van zekerheid als iemand regelmatig informeert of alles in orde is. Ik ben nog fit, maar je weet het nooit..."

Truus Zandberg is 80, woont in Lochem en is al enkele decennia lang vrijwilliger bij het Rode Kruis. Sinds een jaar of twintig coördineert zij de zogenoemde Telefooncirkel, waarin binnen het werkgebied Lochem-Zutphen alleenstaanden die geen beroep doen op thuiszorg of anderszins weinig bemoeienis dicht bij huis hebben, dagelijks kunnen rekenen op een telefoontje. Voor een stukje sociaal contact, maar bovenal voor de veiligheid.

"Een vrijwilliger belt 's ochtends om te vragen of alles goed gaat", licht de 80-jarige Lochemse toe. "Mocht er niet worden opgenomen, dan zou er iets mis kunnen zijn. We schakelen in dat geval hulptroepen in. Familie die niet te ver weg woont, of buren die als sleuteladres fungeren. Zij nemen vervolgens ter plekke een kijkje wat er eventueel loos is."

De Telefooncirkel van Rode Kruis-afdeling De Graafschap telt naast Truus Zandberg nóg vijf vrijwilligers. Een van hen is haar plaatsgenoot Adele Horck. Eens per zes weken draait zij van woensdag tot en met dinsdag telefoondienst. "Zes mensen hebben zich in de regio bij de service aangemeld", zegt ze. "Maximaal een zestal belletjes per ochtend dus, veelal tussen 8 en half 9. Er is onder andere in Zutphen en Warnsveld ruimte voor meer. We zitten er toch voor. Mensen vinden de drempel om zich aan te melden echter vaak te hoog. Ze zien zo'n dagelijks telefoontje als een inbreuk op hun privacy. Of voelen zich nog fit genoeg. Maar zeker als je een dagje ouder bent, zit een ongeluk in een klein hoekje. Je hoeft je echt niet te schamen. En niemand weet het. Alleen wij."

"Niets moet, alles mag", verzekert Truus Zandberg. "Wanneer iemand een keer niet gebeld hoeft te worden, dan geeft hij of zij dat gewoon aan. Vanwege verblijf elders bijvoorbeeld. Of als men wil uitslapen. De cliënt bepaalt. Als iemand die wél gebeld wil worden door de telefoon heen slaapt? We proberen het om de vijf á tien minuten drie keer. Als er dan nóg geen gehoor is, komen we in actie. De leeftijd maakt trouwens niet uit. Maar met het stijgen der jaren neemt soms de mobiliteit af en de eenzaamheid toe. Dat verhoogt het risico dat niemand weet dat je na bijvoorbeeld een val of beroerte hulpeloos op de grond ligt. Of nóg erger. De alarmfunctie van de Telefooncirkel voorkomt dat het een en ander onopgemerkt blijft."

Het vrijwilligerswerk dat alleenstaanden veiligheid, zekerheid en desgewenst een praatje biedt, geeft Adele Horck 'een stukje voldoening'. Truus Zandberg knikt. Voor haar voelt het Rode Kruis, waarbij zij in het verleden ook tal van andere sociale activiteiten in de buurt ondersteunde, als een virus. "Je bent ermee besmet en raakt het nooit meer kwijt. Je kunt iets betekenen voor een ander." Zoals met de Telefooncirkel, waarvan alleenwonende mensen voor een bepaalde veiligheid en zekerheid in wel en wee kosteloos gebruik kunnen maken.

Inwoners van de gemeenten Lochem en zeker ook Zutphen die daar oren naar hebben, kunnen zich telefonisch of per mail aanmelden bij Truus Zandberg.


0573 - 431 523

rpelsinger@rodekruis.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant