Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk Derksen
Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk Derksen

Herdenking bij het Witte Kruisje

ZUTPHEN - Tijdens de bevrijding van Warnsveld en Zutphen zijn veel militairen gesneuveld. Een van de eerste die hier sneuvelde was Cpl Aimé P. Periard.

Voor de gesneuvelde geallieerde militairen staat aan de Kerkhofweg een monument. Het witte kruisje staat op de plek, waar Aimé Periard werd gevonden. Vrijdag 5 april was daar een korte herdenking. Kinderen van groep 6 van Kindcentrum Lea Dasberg hadden 's ochtends in de klas al een bijzondere les gehad. Hierin vertelde Henk Mulder over zijn eigen ervaringen in de oorlog en hoe het witte kruisje daar is gekomen. Om half twaalf liepen zij over de Canadezenbrug naar het Witte Kruisje.

De kinderen en andere belangstellenden werden welkom geheten door meester Dick. Daarna vertelde juf Betteke over de laatste brief, die Aimé Periard naar zijn moeder heeft geschreven en zij las er stukken uit voor. Vervolgens werd door de aanwezigen een minuut stilte in acht genomen.
Enkele kinderen uit groep 3 kwamen naar voren om hun gedichten voor te lezen. Daarna werden namens de school, namens de dorpsraad van Warnsveld en door belangstellenden bloemen gelegd.

Voordat Henk Mulder de aanwezige bedankte las Wim Smeerdijk nog een brief voor, die Frank Periard (de broer van Aimé) enkele jaren geleden op deze plek heeft voorgelezen.

Meer berichten