Foto: Achterhoekfoto.nl/Dennis van der Toorn Vrijthoff
Foto: Achterhoekfoto.nl/Dennis van der Toorn Vrijthoff Foto: Dennisvdtoornvrijthoff

4 mei comité gaat verder als Comité Herdenkingen

Algemeen Columns

ZUTPHEN - Het 4 mei Comité Zutphen gaat voortaan verder onder de naam Comité Herdenkingen gemeente Zutphen. De gemeente wil de herdenkingen meer in handen geven van de samenleving. Ook wordt de rol van de gemeente beperkt.

Door Alize Hillebrink

De jaarlijkse herdenking in Zutphen wordt sinds 2014 georganiseerd en gecoördineerd door het 4 mei comité, met ondersteuning door de gemeente Zutphen. Vanaf 2021 wil de gemeente wil de organisatie volledig in handen geven van de Zutphense inwoners. Ook de aanwezigheid van leden van het college wordt vanaf 2020 in aantal teruggebracht. Bij de twaalf herdenkingen in Zutphen en Warnsveld die de gemeente telt zullen vanaf volgend jaar nog bij vijf herdenkingen een burgemeester of wethouder aanwezig zijn. Burgemeester Vermeulen benadrukt dat het hier niet gaat om een bezuiniging. "Nee, dat is niet de reden. We willen het comité en de gemeenschap een grotere rol geven bij de organisatie en de invulling van de herdenkingen." Het college wil alleen nog aanwezig zijn bij de beide herdenkingen van 4 mei, de IJsselkade, de V1 ramp in Warnsveld, en het bombardement op de Zutphense binnenstad.

Koepelfunctie
Het Comité Herdenkingen gemeente Zutphen , waarin ook een vertegenwoordiger van het Warnsveldse comité zitting heeft, werkt als overkoepelend comité binnen de gemeente Zutphen. Vermeulen: "Alle comités blijven hun eigen herdenkingen organiseren, maar wel in overleg met het Comité Herdenkingen Zutphen." Het is de bedoeling dat het comité over twee jaar een stichting wordt.

Steeds meer herdenkingen
Adriaan van Oosten is sinds vijf jaar voorzitter van het comité en blij met de nieuwe ontwikkelingen. "Herdenken komt voort uit de bevolking en herdenkingen zijn altijd een initiatief van de gemeenschap geweest. In zeven jaar tijd zijn er al vier herdenkingen bijgekomen." Van Oosten noemt de herdenking bij GGNet in Warnsveld, "die bestaat nog maar drie jaar. De herdenking van het Witte Kruisje in Warnsveld van vorige week, bestaat sinds 2012. En de Hoven heeft dit jaar voor het eerst een herdenking. Ik begrijp heel goed dat het college niet overal meer bij wil zijn."

Zutphen 2020
Het comité is inmiddels al druk bezig met de voorbereidingen voor volgend jaar. In 2020 is het 75 jaar geleden dat Zutphen werd bevrijd. Van Oosten: "Verspreid over de stad komt een foto-expositie op billboardformaat. Op een aantal foto's zullen portretten van mensen te zien zijn die een rol hebben gespeeld in de oorlog en op andere foto's wordt een beeld gegeven van de verwoestingen aan het eind van de Duitse bezetting. Bij iedere foto wordt een toelichting gegeven. Het heeft een educatief doel, om mensen een idee te geven wat er allemaal is gebeurd in de oorlog." Ook komt er speciaal tijdschrift met het thema 75 jaar vrijheid, voor de voor groepen 7 en 8 en brugklassen. En evenals vijf jaar geleden zullen in de burgerzaal alle namen worden opgenoemd van inwoners van Zutphen en Warnsveld die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant