Foto:
Columns

Column Henrieke Schoonekamp - Tuintje

Tuintje

Heerlijk weer! De zomerjas is niet eens nodig, zo hard brandt het voorjaarszonnetje. Weg met de regen, weg met de donkere dagen en weg met de kou. Hallo voorjaar!

En niks lekkerders dan 's ochtends wakker worden in de tuin in het zonnetje met een vers gezette bak koffie. Dus die maak ik. En terwijl de melk warm wordt laat ik de konijnen vast naar buiten. Want die zijn ook niet te houden. Die leven al weken in het voorjaar want ze zijn druk met verharen. Even later loop ik achter ze aan de tuin in, klaar om in het zonnetje van de koffie te genieten.

Maar dat valt nog niet mee. Het lijkt wel of er een bom is ontploft in mijn tuin. Tuintje eigenlijk. Het is niet groter dan een postzegel. Maar dat tuintje is flink gevuld met 2018. De bladeren van de bomen die ze in het najaar van 2018 hebben laten vallen liggen er volop. Ook hooi wat ik zelf heb laten vallen als ik het konijnenhok verschoonde. En plantjes die de winter niet hebben overleefd. En kennelijk had ik in 2018 nogal wat éénjarige plantjes in de tuin. De tafel staat er vol mee. Ik schuif wat dode plantjes opzij en zie dat het tafelkleed meer bruin is dan rood. Ik plof op een stoel neer nadat ik de bladeren eraf geveegd heb. En drink de koffie. Die hartstikke goed smaakt, maar echt lekker zit ik toch niet in m'n tuintje.

Actie dus Schoonekamp, spreek ik mezelf toe. De bezem bleek omgevallen te zijn en de borstel is weer grotendeels opgegeten door de konijnen de afgelopen maanden. Alsof die beesten niks te eten krijgen… Waarom eten ze de dode plantjes niet op? En die bladeren? Welnee, een bezem is kennelijk lekkerder.

Met de half opgegeten bezem begin ik te vegen. Dat valt niet mee, maar ach. Het voordeel van een grote chaos is dat het er dan al snel een stuk beter uit ziet. De groene container zit al snel vol met blad en eenjarige plantjes uit 2018. En als de container vol is, heb ik een reden om te stoppen. Met de stille hoop dat konijn z'n buik nog eens vult met wat er nog ligt. Maar het ziet er al beter uit. Binnenkort een nieuwe bezem halen. En plantjes. En dan is het weer heerlijk zitten in m'n tuintje, in het zonnetje. Heerlijk voorjaar 2019, nu ook hier!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten