Lucie Štepánová  en Ksenia Kouzmenko. Foto: PR
Lucie Štepánová en Ksenia Kouzmenko. Foto: PR (Foto: )

Ervaren celliste en pianiste geven concert bij de IJsselsalon

ZUTPHEN -Op vrijdag 12 april om 20.00 uur spelen Lucie Štepánová (cello) en Ksenia Kouzmenko (piano), bij de IJsselsalon aan de IJsselkade 21, muziek uit de eerste helft van de twintigste eeuw: Janácek, Martinu, Debussy en de Falla.

Voor de pauze spelen zij Tsjechische muziek, de twee werken 'Sprookje' van Leoš Janácek, geïnspireerd door een Russisch sprookje, en de tweede sonate van Bohuslav Martinu, geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de pauze spelen Lucie en Ksenia een van de laatste werken van Debussy, de sonate voor cello en piano, gevolgd door zijn pianoprelude 'La puerta del Vino', en een bewerking voor cello en piano van 'Siete canciones populares españolas' van de Spaanse componist Manuel de Falla.

Ksenia Kouzmenko wordt internationaal geroemd voor haar gevoelige en technisch indrukwekkende pianospel en is zeer geliefd als kamermuziekpartner.
Ksenia werd geboren in Minsk, Belarus, als dochter van een pianistenechtpaar. Ze studeerde aan het Nationaal Muziek College te Minsk. Op twaalfjarige leeftijd debuteerde ze als soliste met orkest. Ze studeerde af cum laude, met gouden medaille. Ksenia vervolgde haar pianostudie aan de Nationale Muziekakademie bij Igor Olovnikov, waar ze, eveneens cum laude, haar master degree haalde als concertpianist, docent, en in pianobegeleiding en kamermuziek.
In 1995 kwam ze met een internationale studiebeurs naar Nederland voor een post-graduate studie bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Ksenia ontving in 1997 en 1998 een beurs van de Yuri Egorov Foundation.

Lucie Štepánová is geboren in Praag. Haar moeder is zangeres en haar vader violist. Ze begon op vierjarige leeftijd piano te spelen. Haar eerste celloles kreeg ze toen ze elf jaar oud was. Ze studeerde cello op het Praags Conservatorium bij Jaroslav Kulhan en vanaf 1994 vervolgde ze haar studie op het Utrechts Conservatorium bij Lenian Benjamins en Elias Arizcuren. In het jaar 2001 behaalde ze haar Orkestdiploma bij Christoph Henkel op de Freiburger Muziekhochschule in Duitsland en in 2003 sloot ze haar studie af met het Artist Diploma (solistendiploma) bij Janos Starker op de School of Music van de Indiana University in de USA. In hetzelfde jaar won ze daar de eerste prijs op het David Popper concours. Zij treedt vaak op als solist met orkesten en in verschillende kamermuziekbezettingen in binnen- en buitenland. Zij heeft een aantal opnames en live-registraties gemaakt voor de Tsjechische radio, solorecitals gegeven op het Jong Praagfestival en gesoleerd met het Praags Filharmonisch orkest.


info@ijsselsalon.nl

www.ijsselsalon.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten