Afbeelding

Energielabels: vertellen deze de waarheid?

Algemeen

Gemeente Zutphen wil in 2030 energieneutraal zijn. Er zijn gelukkig dan ook leningen en subsidies beschikbaar voor Zutphenaren die duurzaam willen verbouwen. Natuurlijk zijn er vele maatregelen die een huiseigenaar kan ondernemen om op energie te besparen. Een manier is door apparaten aan te schaffen met een groen energielabel. De NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, is echter tot een schokkende ontdekking gekomen. Zo blijkt namelijk dat van de huishoudelijke apparaten die worden verkocht in Nederland maar liefst 20% niet zo zuinig is als het energielabel beweert. Over het algemeen zijn deze etiketten op webshops niet eens terug te vinden.

Wat is een energielabel?
Een energielabel op een apparaat geeft inzicht aan een potentiële koper of het product duurzaam is of niet. Hierbij is A+++ bestemd voor de zuinigste apparaten en D voor de minst zuinige. Deze labels zijn terug te vinden op huishoudelijke apparaten, zoals vaatwasmachines, wasmachines, drogers en koelkasten.

Wat heeft de NVWA ontdekt?
De NVWA is verantwoordelijk voor het houden van toezicht op de Wet implementatie EU-richtlijnen energie-efficiëntie. Zij hebben inspecteurs erop uitgezonden om het energielabel van maar liefst 123 producten te controleren. Dit heeft dit energielabelschandaal boven water gebracht. Bij de 20% van de apparaten waarbij de energie-efficiëntieklasse niet correspondeerde met het energielabel, gaf het energielabel aan dat het apparaat 1 of in sommige gevallen zelfs 2 energieniveaus zuiniger was dan eigenlijk het geval was.

De NVWA controleert al gedurende enige jaren op deze wettelijk verplichte energielabels. In totaal heeft de toezichthouder al 2707 winkels nagelopen, waarbij slechts 75% de aangeboden huishoudelijke apparaten van een energielabel voorzag met alle verplichte informatie. Van de webshops houdt maar 27% zich aan de wettelijke verplichting.

Bedrijven zijn gewaarschuwd
De bedrijven die hun technische dossiers niet in orde hebben, kwamen er met een schriftelijke waarschuwing van de NVWA vanaf, aangezien de dienst beperkt is in de bevoegdheid om dit soort zaken aan te pakken. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil hier verandering in brengen met behulp van een wetswijziging.

Zuinig omgaan met energie
Dat labels niet kloppen, is natuurlijk zeer vervelend. Niet alleen omdat veel klanten oprecht bezig zijn met het milieu, maar ook omdat een milieuvriendelijk apparaat minder energie vraagt. En dat is natuurlijk terug te zien op de energierekening. Toch is niet alleen de zuinigheid van het apparaat van belang, maar ook de manier waarop er mee omgesprongen wordt. Zo kan men al veel energie besparen door bijvoorbeeld de koelkast niet te dicht tegen de muur aan te zetten, zodat gegenereerde warmte makkelijker weg kan en de koelkast minder energie nodig heeft om koel te blijven. Ook de wasmachine en de afwasmachine alleen aanzetten wanneer deze vol zijn, maken al een groot verschil voor zowel het milieu als de portemonnee. Bovendien wordt het energie vergelijken steeds populairder. Met behulp van energievergelijkingssites vinden huiseigenaren makkelijker een goedkoper energiecontract, of zelfs een groene energieleverancier. Dat scheelt, ook als een apparaat een minder energielabel heeft.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant