Afbeelding

Column Paul Bombeld - Welkom bij Zelfstroom

Algemeen

Welkom bij Zelfstroom

Ze bestaan echt, ondernemers die Nederland groener willen maken. Echt? Of willen zij gewoon via de groene weg geld verdienen en zeggen ze dat niet eerlijk? Vrijdag ontving ik een prachtige kleurenfolder en persoonlijke brief in de bus. Titel: Zonnepanelenproject in de gemeente Zutphen, maak samen met ons Nederland groen. Interessant.

Een hele gelukkige vrouw staat met dochter op de voorpagina. Daarnaast een flinke Mercedes C350, vanzelfsprekend aangesloten op een stroomkabel. Daarachter onder de carport een caravan. Op zich al een bijzondere combinatie. Hoe ver kom je eigenlijk met een auto op batterijen die een caravan trekt? Vast niet ver, dus ik ga op onderzoek uit. Deze vette auto kost bijna 60.000 euro en rijdt volgens de fabrikant maar liefst 31 km op elektriciteit. Dan is de accu leeg en schakelt de auto over op benzine. Maar het moet gezegd, als hybrideauto is hij zuinig. Voordeel, je hebt als leaserijder maar 15% bijtelling. Nadeel, op afstanden rijd je veelal op benzine en het milieu schiet er niet zo veel mee op. Maar goed, ik lees verder. 'Wij zijn een bedrijf dat zonnepanelen levert zonder investering. U huurt een zonnestroomsysteem en met de opbrengst van de panelen op het dak lost u maandelijks de lening af.' Dan is het natuurlijk wel zo prettig als de opbrengst van de panelen de huurprijs overstijgt. En dat staat dan ook keurig voorgerekend in de brochure. Maar liefst 9 euro voordeel per maand. En daarom staat daaronder niet het voordeel per maand, niet per jaar, maar per 2 jaar. Dan lijkt het iets meer de moeite waard.

Maar wat gaat er nu gebeuren als de zon minder vaak schijnt? En wat als de stroomprijs daalt? Want bij Zelfstroom tekenen deelnemers wel een contract voor tien jaar.
Dit zonnepanelenproject in Zutphen vraagt om nader onderzoek, vooral omdat uit de brochure blijkt dat 95% van de klanten Zonnestroom aanbeveelt. Maar op de ene site is iedereen zeer positief en op een andere site zeer negatief. Vreemd. De panelen leveren minder op dan berekend, er wordt over oplichters geschreven en dat ze vaak onbereikbaar zijn. En er zijn ook een paar handige rekenaars die voorrekenen wat de maandelijkse investering gedurende de tien jaar looptijd kost. En dat is niet weinig.
Ik begin te twijfelen. Hoe prachtig de grammaticaal kromme leus 'Wij geven gemeente Zutphen zonne-energie!' ook klinkt, ik vertrouw het niet. Het is me allemaal te glad. Maar wij hoeven ook niet over. Vorig jaar heeft de familie Bombeld zich gewoon aangesloten bij ZutphenEnergie. Een oprechte eerlijke groep mensen. En als er iets is, spring ik gewoon op de fiets naar de Overwelving en krijg ik keurig antwoord. Groene energie kopen wij dan ook liever lokaal. En graag zonder bling bling folder.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant