Afbeelding

Column Paul Bombeld - Bonnenregen bij de IJssel

Algemeen

Bonnenregen bij de IJssel

Vorige week heeft u op deze plaats kunnen lezen dat mevrouw Bombeld en ik zijn vrijgesproken van spoorlopen bij de stuw in de Berkel bij Warken. Bedankt voor al uw reacties op straat, in de supermarkt en per mail. En ik kreeg ook reacties van een aantal jongeren. Zij zijn afgelopen zomer op de bon geslingerd omdat zij zich hebben begeven langs het water van de IJssel. Om precies te zijn op de strandjes tussen de kribben, meer dan een half uur na zonsondergang. Tientallen jongeren hebben daar op een zomerse avond een bekeuring gekregen voor het chillen op een plaats en tijdstip waarop dat niet mag. Zij maakten bezwaar en moesten de afgelopen weken voor het schavot verschijnen.

Het was een warme dag, las ik in juni vorig jaar in een huis-aan-huisblad. De jongeren hadden net een toetsweek achter de rug en het was een zwoele avond. Gewapend met gitaren en een mondharmonica liepen ze naar een ver en verlaten standje langs de IJssel om daar een aantal uurtjes aangenaam te verpozen. Tot dat daar laat op de avond plotseling uit het donker twee agenten opdoken. De jongeren raakten in shock, want een van de agenten had een baard en ze droegen ook nog een wapenstok en een pistool in een gordel. Nu vind ik dat laatste weer zwaar overdreven. Als je de moed hebt om tot half twaalf 's avonds in het donker langs de IJssel te zitten en dan in shock raakt als er twee agenten aankomen adviseer ik om voortaan lekker thuis of in de achtertuin te blijven. Want van zo'n shock kunnen kwetsbare types lang last hebben. Dat moet je jezelf niet willen aandoen.

Maar terug naar de zaak. Tientallen jongeren kregen de afgelopen zomer van de agenten zonder pardon een bon. Prijs: 95 euro plus 9 euro administratiekosten. Volgens de handhavers was er vooraf veelvuldig gewaarschuwd dat het verblijf hier vanaf een halfuur na zonsondergang verboden is. De jongeren zeggen hier niets van te weten en een verbodsbord hebben ze niet gezien. Achteraf blijkt dat 500 meter verderop te staan op een heel andere plek dan waar zij afdaalden naar de rivier. Het gevolg, tientallen bekeuringen die vervolgens groots op verschillende media werden gepresenteerd. Boodschap: met de Zutphense handhavers valt niet te spotten.

En nu het laatste nieuws uit de rechtszaal: de rechtbank denkt daar heel anders over. 20 keer een flinke bon wordt bij de kantonrechter 20 keer vrijspraak. Ter plaatse is het verbod onvoldoende met borden aangegeven, de jongeren konden het niet weten. Ik adviseer de gemeente een paar extra borden op de juiste plaats te zetten. Anders krijgen we deze zomer opnieuw zo'n blamage.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant