Françoiz Breut. Foto: PR
Françoiz Breut. Foto: PR

Uniek optreden Françoiz Breut in Luxor

ZUTPHEN - Zaterdag 6 april vervolgt Luxors The French Connection de reeks Franse concerten met een optreden van Françoiz Breut, een zangeres die vaak is vergeleken met Jeanne Moreau, Françoise Hardy, Barbara, Nico, Marianne Faithfull en Suzanne Vega. Breuts optreden in Luxor is haar enige concert in Nederland.

Breut, geboren in 1969 in Cherbourg, doorliep de kunstacademie van Nantes en ontdekte daar haar zangtalent. Gestimuleerd door haar toenmalige partner Dominique A, voor wie ze af en toe achtergrondpartijen zong, maakte ze in 1997 haar debuutalbum Françoiz Breut. Haar naam was meteen gevestigd. De plaat werd ook uitgebracht in Engeland en opgepikt in de VS waar Howe Gelb van indieband Giant Sand een nummer aan haar opdroeg: ‘Letter to Françoiz’.

Sindsdien trad zij op met bands als Tindersticks en Calexico en werkte zij samen met onder meer Yann Tiersen, die de filmmuziek voor Amélie componeerde, en Portishead-gitarist Adrian Utley, die haar vijfde album La chirurgie des sentiments (2012) produceerde. Breut werd de voortrekker en belangrijkste ambassadeur van de zogenaamde Nouvelle Scène Française. Met tournees in Engeland, Duitsland, Spanje, de VS, Brazilië, Japan en Australië baande zij de weg voor artiesten als Camille en Coralie Clément.

Kaarten aan de kassa of via www.luxorzutphen.nl en bij Walk-In, Frankensteeg 10.

Meer berichten