Burgemeester verrast spullenbank. Foto: Pim Helmich
Burgemeester verrast spullenbank. Foto: Pim Helmich

Burgemeester verrast vrijwilligers van de Spullenbank met taart

Algemeen

ZUTPHEN - Tijdens de landelijke vrijwilligersactie NLdoet van het Oranje Fonds kwam burgemeester Annemieke Vermeulen vandaag, vrijdag 15 maart, de vrijwilligers van de Spullenbank van de Zutphense Uitdaging ondersteunen. De vrijwilligers waren druk met het opruimen van de opslagloods.

Burgemeester Vermeulen bracht als verrassing een taart mee voor de harde werkers en ging tijdens de koffie met hen in gesprek over hun inzet en betrokkenheid: "Ik vind het mooi om te zien dat de Spullenbank voorziet in een behoefte en dat verschillende mensen en partijen samenwerken om dit mogelijk te maken. Het is altijd een verrijking voor mij om in de praktijk te zien wat er leeft in de stad."

De opslagloods dient als tussenstation voor overtollige spullen van bedrijven en particulieren. De inventaris krijgt zo een tweede leven bij mensen die dat hard nodig hebben. Ook sociale initiatieven die om materialen verlegen zitten kunnen van deze Spullenbank gebruik maken. Van iPads en computers voor een sociaal internetcafe in de wijk tot meubels en witgoed voor particulieren die weinig te besteden hebben.
Zo werd -vanwege hun verhuizing- het grote gebouw van Alliander leeggehaald en kreeg de Uitdaging twee volle vrachtwagens met hoogwaardige inrichtingsmaterialen. Stichtingen en verenigingen konden dit vervolgens kosteloos op komen halen en binnen een week hadden alle 450 items een nieuwe plek gekregen.

In totaal worden er zo ongeveer 1.800 items per jaar gekoppeld. De Spullenbank wordt volledig gedraaid door vrijwilligers en gedurende het jaar verzamelt er naast bruikbare spullen ook aardig wat rommel. Een keer per jaar tijdens NLdoet komen de vrijwilligers samen voor een grote schoonmaak.

Armijn van Roon, projectleider van de Zutphense Uitdaging: "Dit verrassingsbezoek van de burgemeester is een enorme opsteker voor alle vrijwilligers die de Spullenbank mogelijk maken. Hun inzet is niet altijd even zichtbaar maar wel keihard nodig voor het succes, vandaag kwam dit mooi naar voren."

De Zutphense Uitdaging
De Zutphense Uitdaging is een netwerk van vrijwilligers uit het bedrijfsleven dat zich inzet om bedrijven te koppelen aan sociale initiatieven in de stad. Bedrijven ondersteunen deze initiatieven kosteloos met kennis, materialen, producten en diensten. Voor inrichtingsmaterialen en elektronica loopt dit via de Spullenbank. Ook particulieren die heel weinig te besteden hebben, kunnen na een verwijzing van maatschappelijke initiatieven een beroep doen op de Zutphense Uitdaging. Via de Huisraadbank krijgen zij gratis meubels, witgoed of keukeninrichting. De hulpvraag kan bijvoorbeeld komen van een alleenstaande moeder die na een brand alles kwijt is geraakt, van een gezin dat na een faillissement afhankelijk is van schuldhulpverlening of van statushouders die een huis toegewezen krijgen maar verder nog niks hebben. Zo worden meer dan honderd huishoudens per jaar voorzien van huisraad. Duurzaam omdat spullen een tweede leven krijgen en sociaal omdat het mensen die dat nodig hebben kosteloos verder helpt.

Louis Oosterbaan, manager klant & wonen van Woonbedrijf Ieder1, stelt daarom de betreffende opslagruimte ter beschikking: "De Spullenbank is een belangrijk initiatief dat echt verschil maakt voor een deel van onze huurders. Waar dat kan ondersteunen we de Zutphense Uitdaging graag, in dit geval door ruimte voor opslag aan te bieden."

Heeft u spullen over of denkt u in aanmerking te komen voor spullen? Stuur dan een mailtje naar info@zutphenseuitdaging.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant