De onthulling van het V1 monument in 2011. Foto Jan Rossel
De onthulling van het V1 monument in 2011. Foto Jan Rossel (Foto: )

Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld

WARNSVELD - Vier herdenkingen Tweede Wereldoorlog in Warnsveld.

Op donderdag, 28 maart herdenkt Warnsveld de V1 ramp die het dorp trof in 1945. In die nacht van 28 maart om 11.00 's avonds kwamen 12 burgers om het leven en werden circa 20 huize verwoest door de ontploffing van een uit de koers geraakt vliegende V1 bom. Die herdenking, waarbij iedereen welkom is, vindt plaats om 11.00 uur op het Thateplantsoen, nabij de molen Nooit Gedacht, samen met de leerlingen van groep 7 van de adoptieschool Kindcentrum Adriaan van den Ende. Vooraf horen en zien de kinderen op school meer over de gevolgen van deze ramp.
Na afloop is iedereen welkom om met de nabestaanden na te praten in De Eekschuur bij een kopje koffie.

Vrijdag 5 april om 11.30 uur vindt een herdenking plaats bij het Witte Kruisje op de Looër Enk, ter herdenking van één der eerst gesneuvelden Cpl A.P.Periard. Dit gebeurt samen met de leerlingen van groep 6 van adoptieschool Kindcentrum Lea Dasberg. Op school wordt er eerst over verteld.

Op donderdag 11 april om 11.45 uur, bij het Canadezenmonument aan de Kerkhofweg gedenken we de in 1945 op toenmalig Warnsvelds grondgebied gesneuvelde 36 Canadese militairen. Dat gebeurt is samenwerking met de leerlingen van groep 8 van de CBS Arcade, die dit monument geadopteerd hebben. Vooraf wordt er op school over verteld. Na afloop kunnen bezoekers napraten bij kopje in gebouw Triangel.

Samen met alle leerlingen van klassen 3 van het Isendoorn College worden, op donderdagmiddag 18 april bij het gedenkteken GGNet op de begraafplaats in Warnsveld, de patiënten van het Groot Graffel herdacht die tijdens de oorlogsjaren omkwamen als gevolg van ondervoeding, besmettelijke ziekten of oorlogsgeweld. De leerlingen komen in 4 groepen van 50 en beginnen vanaf 13.30 uur met steeds een korte bijeenkomst in de Vredeskapel. Daarna volgt de ceremonie bij het gedenkteken.

Meer berichten