Joris van Casteren. Foto: Stephan Vanfleteren
Joris van Casteren. Foto: Stephan Vanfleteren

Joris van Casteren & Jeroen Schwartz over Moeders lichaam

LOCHEM - Van 23 t/m 31 maart is het Boekenweek met dit jaar als thema 'de moeder de vrouw'. Graafschap bibliotheken organiseert samen met lokale boekhandels vier lezingen in de bibliotheken Zutphen, Lochem en Gorssel. Op het programma staan journaliste Pauline Broekema, tv-coryfee Sonja Barend, historica Els Kloek en auteur Joris van Casteren. Joris van Casteren is de gast van de Bibliotheek Lochem en boekhandel Lovink. In de bibliotheek vertelt hij op vrijdagavond 29 maart van 20.00 tot 22.00 uur over zijn nieuwste boek Moeders lichaam, een onthutsend verhaal over een fascinerende relatie. Jeroen Schwartz, bekend als bevlogen boekverkoper bij boekhandel Lovink en nu ook als panellid bij DWDD, interviewt de auteur.

Joris van Casteren (1976) stond als journalist al bekend om zijn meesterlijke reportages, waarvoor hij het Gouden Pennetje ontving, toen hij in 2008 doorbrak met Lelystad, dat genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs. Daarna publiceerde hij onder meer de boeken Het been in de IJssel (2013, genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs) en Mensen op Mars (2016). 

Moeders lichaam is het verhaal van Piet van der Molen, een kinderloze vrijgezel die nooit heeft gewerkt en altijd thuis is blijven wonen, in het Zuid-Limburgse dorp Oirsbeek. Broers of zussen heeft hij niet. Na de dood van zijn vader verlangt moeder dat Piet diens plaats inneemt. Als moeder in de snikhete zomer van 2013 overlijdt, besluit Piet haar in huis te houden. Hij blijft gesprekken met haar voeren, zijn verdriet is groot. Tweeënhalf jaar later staan er twee agenten bij hem op de stoep. Een paar uur later kijkt de straat toe hoe mensen in witte pakken een gammele kist naar buiten takelen.

Gegrepen door dit voorval reist Joris van Casteren naar Oirsbeek af. Tussen Piet en hem ontstaat een wonderlijke vriendschap. Moeders lichaam, geschreven in Van Casterens door verwondering en droge humor gekenmerkte stijl, is een onthutsend verhaal over liefde, dood, trouw en bedrog. Tevens is het de kroniek van een kwijnend dorpsleven in een krimpregio, waar gemeenschapszin en sociale controle niet langer vanzelfsprekend zijn.

Zaal open om 19.30 uur. Entreekaarten 10 euro (inclusief consumpties) zijn verkrijgbaar bij de Bibliotheek Lochem (0573-252727) en bij boekhandel Lovink (0573-519717). Reserveren is aanbevolen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten