Pauline Broekema vertelt over sterke vrouwen

Pauline Broekema. Foto: Merlijn Doomernik
Pauline Broekema. Foto: Merlijn Doomernik (Foto: )

GORSSEL - Van 23 t/m 31 maart is het Boekenweek met dit jaar als thema 'de moeder de vrouw'. Graafschap bibliotheken organiseert samen met lokale boekhandels vier lezingen in de bibliotheken Zutphen, Lochem en Gorssel. Op het programma staan journaliste Pauline Broekema, tv-coryfee Sonja Barend, historica Els Kloek en auteur Joris van Casteren. Journalist en schrijfster Pauline Broekema is maandagavond 25 maart van 19.30 tot 21.30 uur in de Bibliotheek Gorssel, Hoofdstraat 45, waar ze een lezing houdt over haar nieuwe boek 'Het uiterste der zee', en over sterke vrouwen in haar werk.

Broekema kan zich helemaal vinden in het thema van de Boekenweek, omdat ze in 'De moeder de vrouw' haar eigen moeder terugziet. "Mijn moeder werkte zodra wij, haar dochters, naar school gingen. Dat was in de jaren zestig heel uitzonderlijk. Ze gaf kookles en voedingsleer en deed daarna bestuurlijk werk."

Ook in de boeken van Pauline Broekema figureren 'sterke' vrouwen. In de familiekroniek 'Het Boschhuis' is dat haar overgrootmoeder Jannetje die met de handschoen trouwt en als zeventienjarige haar man, een tabaksplanter in Deli, achterna reist.

In haar laatste boek Het uiterste der zee is het de dappere Mies Nieweg-Wolf, een jonge joodse moeder die na wegvoering van haar man met haar dochtertje Sara (1941) onderduikt. Om veiligheidsredenen gescheiden van elkaar. Of de verpleegkundige Betty die de joodse textielhandelaar David bij zich thuis verbergt. Of de onderduikgeefster van de kleine Sara, die zo aan de kleuter gehecht raakt dat ze het meisje beschouwt als haar dochtertje maar die na de bevrijding moeder Mies bij zich laat logeren zodat beiden weer aan elkaar kunnen wennen terwijl zij doelbewust afstand neemt.

Zaal open om 19.00 uur. Entreekaarten (7,50 euro voor leden Graafschap bibliotheken / 10 euro voor niet-leden; inclusief consumpties) zijn verkrijgbaar bij de Bibliotheek Gorssel (0575-492045). Reserveren wordt aanbevolen om teleurstelling te voorkomen. In de pauze kan men boeken kopen en laten signeren.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten