Bob Sizoo. Foto: PR
Bob Sizoo. Foto: PR

Zutphense Uitblinkers - Bastiaan, Bob en Willem Sizoo (Sizoo Brothers)

Algemeen

Elke stad heeft ze. Bekende en talentvolle inwoners. Ook in Zutphen loop je ze soms tegen het lijf. Het Stedelijk Museum Zutphen presenteert vijfentwintig uitblinkers die niet alleen beroemd zijn in Zutphen maar vaak ook ver daarbuiten. Deze week in de schijnwerpers: Bastiaan, Bob en Willem Sizoo (Sizoo Brothers)

Sizoo Brothers

In 2013 besteedde het o?ciële Instagram-account aandacht aan de portfolio van drie jonge fotografen uit Zutphen. Het artikel met de kop 'Meet the Sizoo Brothers, Teen Photographers From the Netherlands Who Are Killing It on Instagram' betekende de doorbraak van Bastiaan en tweelingbroers Bob en Willem Sizoo, op dat moment respectievelijk 16 en 14 jaar oud. Over een periode van twee jaar wisten de broers met hun individuele en gezamenlijke Instagram-accounts meer dan 300.000 volgers te werven. De landschapsfoto's van hun directe omgeving spraken mensen wereldwijd aan. Inmiddels wonen de broers in Amsterdam en worden ze steeds vaker gevraagd door bedrijven, tijdschriften en culturele organisaties. Op fotogra?sch gebied gaat iedere broer zijn eigen weg en werken zij afzonderlijk aan hun eigen beeldtaal. Ze geven elkaar nog steeds feedback en vieren elkaars successen. Voor Zutphense Uitblinkers spraken wij met Bob Sizoo.

Ben je wat je doet?
Ja, dat geldt denk ik voor ons alle drie, hoewel we inmiddels verschillende dingen doen. Sinds het succes van onze Instagramaccount heeft Bastiaan bijvoorbeeld de website Amsterdamview.org opgericht, waarop hij foto's deelt van Amsterdam. Willem focust zich meer op mode- en portretfotogra?e en ik ben naast het fotograferen begonnen met schilderen en heb een tof project gedaan voor het Van Gogh Museum. Ik werd gevraagd om een hedendaagse kijk op Parijs te geven als tegenhanger van het Parijs van Van Gogh en zijn tijdgenoten. Zelfs als we bezig zijn met hetzelfde onderwerp, bijvoorbeeld toen we alle drie meededen aan een fotowedstrijd van het Stedelijk Museum Amsterdam om foto's te maken in de geest van bekende fotograaf Ed van der Elsken, kan je zien dat we ieder ons eigen stempel op een foto drukken.

Als jij aan Zutphen denkt dan…?
Dan zie ik een koe in de mist. Ook landschappen met sneeuw of met rijp geven mij een Zutphen gevoel. Veel van onze eerste foto's op Instagram zijn gemaakt als we van huis naar school ?etsten. Vaak stond een van ons op die foto's. Door dat te doen konden we spelen met de omgeving en de schaal aangeven. We hebben ons erover verbaasd hoe enthousiast mensen op die foto's reageerden. Je kunt stellen: zonder Zutphen geen Sizoo Instagram-account.


Instagram Fotowedstrijd #sizoobrothersformuseazutphen

In de tentoonstelling Zutphens Uitblinkers hangt het werk van Bastiaan, Bob en Willem Sizoo.
Elk van de broers heeft zijn eigen stijl van fotograferen. In de tentoonstelling zijn drie foto's te zien in de categorieën landschap, architectuur en mode. Eén van deze foto's (80x120) kun je winnen door mee te doen met de instagramfotowedstrijd #sizoobrothersformuseazutphen

Hoe doe je mee?
Maak een foto geïnspireerd door één van de categorieën landschap, architectuur of mode. Maximaal 1 foto per categorie. Plaats de foto op Instagram op de volgende manier:

- Tag @museazutphen
- Gebruik #sizoobrothersformuseazutphen
- Vermeld bij je foto in welke categorie je deelneemt
- Deel je foto openbaar
- Plaats je foto('s) voor 7 april

Per categorie kiezen Bastiaan, Bob en Willem Sizoo 1 winnaar. De winnaars ontvangen elk een van de foto's uit de tentoonstelling Zutphense Uitblinkers. De winnaars worden half april bekend gemaakt via de social media van Musea Zutphen.

Lees het hele interview in de publicatie die u ontvangt bij een bezoek aan de tentoonstelling Zutphense Uitblinkers, te zien vanaf zaterdag 8 december t/m 7 april 2019 in het Stedelijk Museum Zutphen in het Hof van Heeckeren, 's Gravenhof 4.

Bastiaan Sizoo. Foto: PR
Willem Sizoo. Foto: PR
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant