Gordon Groothedde. Foto: PR
Gordon Groothedde. Foto: PR (Foto: )

Zutphense Uitblinkers: Ellio Martina & Gordon Groothedde

Elke stad heeft ze. Bekende en talentvolle inwoners. Ook in Zutphen loop je ze soms tegen het lijf. Het Stedelijk Museum Zutphen presenteert vijfentwintig uitblinkers die niet alleen beroemd zijn in Zutphen maar vaak ook ver daarbuiten. Deze week in de schijnwerpers: Ellio Martina & Gordon Groothedde

Ellio Martina

Ellio Martina maakt maatwerk bassen en gitaren, die uitblinken door hun perfecte afwerking. Insiders wisten zijn atelier al lang te vinden, tegenwoordig zorgt social media voor extra aandacht voor de bescheiden vakman. Martina streeft naar het maken van instrumenten die garant voor staan voor een aangenaam speelcomfort, een warme natuurlijke klank en grote stabiliteit van het instrument. Onder bassisten kent Ellio Martina grote bekendheid door zijn 'BassMute', dat hij samen met bassist Edwin van Hulk ontwikkelde. Met dit vernuftig apparaat kan het basgeluid eenvoudig worden gedempt. De 'BassMute' wordt inmiddels door bassisten over de hele wereld gebruikt.

Ben je wat je doet?
Ja, mijn instrumenten weerspiegelen mijn karakter. Als ik dat zou moeten typeren, dan zou ik zeggen: betrouwbaar, degelijk, duurzaam, geen franje. De artiesten die mijn instrumenten bespelen, zeggen dat ook.

Heb je altijd een Uitblinker willen zijn?
Ik heb nooit beroemd willen zijn, dat is de associatie die ik heb met 'uitblinken', maar ik wil goed werk leveren. Ik ben in 1964 met gitaarbouwen begonnen als hobby. Ik wil altijd weten waarom iets is, zoals het is. Welk effect heeft het weglaten of toevoegen van een gitaaronderdeel, waardoor krijg je een bepaald klank? Ik maak ruim 30 jaar instrumenten, maar ik blijf leren en onderzoeken. Maar hoe goed een instrument ook is, het belangrijkste is wie erop speelt.

Gordon Groothedde

Gordon Groothedde is muziekproducer, componist en gitarist. In de laatste zes jaar produceerde en schreef hij 75 hitsingles, waaronder 7 nummer 1 hits. Groothedde begon als gitarist in rockbandjes als Poundcake en Spitball. Daarna trad hij op als muziekproducer en (mede-)liedjesschrijver van onder andere 'Sweet Goodbyes' van Krezip en 'Lippen op de mijne' van Nick & Simon. Voor beide liedjes ontving hij een Gouden Harp-nominatie. Groothedde produceerde het debuut van het Volendamse duo en in de jaren daarna leverde de samenwerking meerdere prijzen op. Zo kreeg Groothedde voor hun album 'Fier' de 100%NL-award en een Edison. Diverse door Groothedde co-geproduceerde albums/dvd's kregen de platina dan wel meervoudig platina status, waaronder Marco Borsato's 'Evenwicht', dat in 2016 de triple platina status bereikte.

Waar ben je het meest trots op?
Dat ik blijkbaar intuïtief weet hoe ik een artiest zichzelf kan laten zijn en ik daarop participeer en mijzelf inspireer om dat in muziek te vertalen. Ik stel mij open voor de artiesten met wie ik werk. Soms ben ik met vier albums tegelijk bezig, dat vind ik niet lastig want ik zie muziek in kleur. Ik stap als het ware van het ene schilderij in het andere. Je vergist je niet tussen een blauw of rood schilderij. Elke artiest is anders. Ik ben ook trots op mijn eigen gitaarlijn, de Bo-EL GG series, die ik samen met gitaarbouwer en oprichter van BO-EL gitaren, Huub Boel, heb ontwikkeld. De gitaar ziet er niet anders uit dan andere gitaren, maar we hebben er sinds het eerste prototype zo'n 20 aanpassingen aan gedaan om een optimale speelervaring te creëren.

Hoe komt het volgens jou dat Zutphen verhoudingsgewijs zoveel Uitblinkers heeft?
Omdat Zutphen een dorps karakter heeft, maar toch een stad is. Rust uitstraalt, gezellig is en vooral erg mooi is. Het is een veilige omgeving, die mensen aantrekt en inspireert. Je hoeft niet weg uit Zutphen. Hier is het gras het groenst.

Ellio Martina geeft op zondag 10 maart een inspirerende mini-lezing Van vakmanschap tot meesterschap. Hierin vertelt hij alles over het bouwen van (bas)gitaren. Meer info en aanmelden zie www.museazutphen.nl

Lees het hele interview in de publicatie die u ontvangt bij een bezoek aan de tentoonstelling Zutphense Uitblinkers, te zien vanaf zaterdag 8 december t/m 7 april 2019 in het Stedelijk Museum Zutphen in het Hof van Heeckeren, 's Gravenhof 4.

Meer berichten