André Janssen (l) en Dolf Logemann. Foto: Alize Hillebrink
André Janssen (l) en Dolf Logemann. Foto: Alize Hillebrink (Foto: )

Zutphen neemt natuurvisie van inwoners over

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen neemt de natuurvisie die door de twee Zutphense ecologen André Janssen en Dolf Logemann vorig jaar is opgesteld over. Een mooi voorbeeld van geslaagde overheidsparticipatie.

Door Alize Hillebrink

Met de natuurvisie willen de twee groenprofessionals de gemeente en daarmee het groenbeheer een handje helpen. Hun ijver wordt nu beloond, want de gemeente neemt hun adviezen over.

Volgens de ecologen is berekend dat de (bio)diversiteit in Nederland nog maar 15 procent is van wat het ooit was. "Willen we niet terechtkomen in een steriele wereld zonder kieviten, huismussen en pinksterbloemen, dan zullen we er nu wat aan moeten doen. Het is tijd voor actie!", zeggen de ecologen. De gemeente neemt de boodschap serieus en neemt de natuurvisie voortaan als uitgangspunt.

In de visie wordt voorgesteld dat de gemeente 1 euro per inwoner besteedt aan natuur- en milieueducatie, maar dat is de gemeente teveel. Het college stelt een structureel budget van 15 duizend euro beschikbaar tot 2023. "We hebben minder geld dan dat het zou moeten gaan kosten, maar ondanks het financiële tij waar de gemeente in verkeert, kunnen we toch geld besteden aan natuurbevordering en vergroting van de biodiversiteit. Hiermee kunnen we een goede start maken," aldus de Jonge.

Meer berichten