Het ontwerp is gemaakt met de input van kinderen en de inrichting is geschikt voor kinderen met een beperking. Foto: Henk Derksen
Het ontwerp is gemaakt met de input van kinderen en de inrichting is geschikt voor kinderen met een beperking. Foto: Henk Derksen Foto: Henk Derksen

Aanleg Ettegerpark gestart

Algemeen

Sams wens komt uit: een waterbaan in de wijk 

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - Deze week is gestart met de werkzaamheden aan het Ettegerpark in de wijk Noorderhaven in Zutphen. Bijzonder is dat het ontwerp gemaakt is met de input van kinderen en dat de inrichting geschikt is voor kinderen met een beperking.

Sam (5) hielp mee met het ontwerp voor het nieuwe park in zijn wijk. "In een grote kartonnen doos met zand en takken mochten de kinderen hun eigen droomspeeltuin ontwerpen," vertelt zijn moeder enthousiast. "Superleuk was dat. Er werden kabelbanen, skateplekken en klimwanden gecreëerd. Op Sams verlanglijstje stonden een waterbaan, verstopplekken en iets waar je af kon springen." Samen met zijn ouders en zijn jongere zusje was hij dinsdag aanwezig bij de presentatie om te zien wat de gemeente ervan gemaakt heeft. "Er is goed geluisterd," straalt zijn moeder. "Sams wens komt uit, want de waterbaan die komt er." Ook kinderen met een beperking hebben meegedacht omdat spelen in de openbare ruimte voor hen niet altijd vanzelfsprekend is.

Het Ettegerpark is vernoemd naar stadsarchitect F.H. Etteger die in de periode 1878 tot 1910 de stad Zutphen vormgaf. De drieduizend vierkante meter (iets groter dan een half voetbalveld) komt aan het spoor, tussen de Kostverlorentunnel en de Overweg.

Met de input van de jonge speelexperts en de ideeën van leerlingen van het Stedelijk Lyceum is ontwerper Suzanne van Ginneken aan de slag gegaan. Aan een aantal criteria moest het park gaan voldoen: een open groene ruimte, een speelplek voor alle leeftijden, gelegenheid tot sporten, een natuurspeelplek en het hele jaar door bruikbaar.

Projectleider Peter Kelder van de gemeente Zutphen is de eerste tien minuten niet te stoppen wanneer hij de vele elementen in het park opnoemt. Natuurlijk spelen voor de jongsten met zand, een waterbaan en een boomplateau. Daarnaast een sportieve speelplek voor de wat oudere kinderen met een helling, chillrotsen, een skateronde met hoogteverschillen en een replica van de Zutphense Stadsaak uit de zeventiende eeuw. Een grote hoeveelheid eetbare en beleefbare bomen en struiken maakt het af.

Geschiedenis uit een bank
Met het park wil de gemeente een plek creëren die bijdraagt aan de identiteit van de wijk. Daarbij krijgt de geschiedenis van het gebied speciale aandacht. "Zichtbare objecten als de Broodfabriek, de Lijmerij en het Koelhuis vertellen iets over hoe het vroeger was," vertelt Kelder. Maar er is ook veel geschiedenis uit het gebied verdwenen. In de wijk komen daarom zogenaamde luisterobjecten waarbij de historie wordt verteld. Eén daarvan komt in het park. "Het is een muziekbank waar, als je erin schommelt, muziek en verhalen uitkomen die iets vertellen over het verleden."

Vanaf april t/m juni wordt de speelplaats aangelegd. Daarna volgt de beplanting. Uiterlijk maart 2020 moet het park klaar zijn.

De moeder van Sam is blij dat het park er nu eindelijk komt. "Dat hebben we wel nodig. Het park is erg welkom in de buurt. En het is toekomstgericht, want het is voor alle leeftijden en ook nog rolstoelvriendelijk. We kijken er naar uit."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant