Burgemeester en voorzitter van Stichting Dichter bij Zutphen Annemieke Vermeulen maakte de nieuwe stadsdichters bekend: Merel Hubatka (m) en Otteline van Panthaleon van Eck. Foto: Henk Derksen
Burgemeester en voorzitter van Stichting Dichter bij Zutphen Annemieke Vermeulen maakte de nieuwe stadsdichters bekend: Merel Hubatka (m) en Otteline van Panthaleon van Eck. Foto: Henk Derksen

Zutphen pakt het groots aan en kiest twee stadsdichters

Algemeen

ZUTPHEN - Nadat half januari de Tsead Bruinja werd verkozen tot Dichter des Vaderlands pakt Zutphen het heel anders aan. In Zutphen werden donderdagavond 31 januari maar liefst twee stadsdichters gekozen: Merel Hubatka en Otteline van Panthaleon van Eck.

Door Alize Hillebrink

Uit een shortlist van zes kandidaten werden Merel Hubatka en Otteline van Panthaleon van Eck gekozen tot stadsdichters van Zutphen. Beiden hebben de taak om twee jaar lang stadsgedichten te schrijven en te presenteren over Zutphen, haar inwoners en de Zutphense actualiteit.

Volgens de jury beschikt Merel Hubatka over een goed oog voor het absurde, wat ze weergeeft in haar gedichten. "Een spelfout, of een plotseling opduikende kever is voldoende om elk menselijk streven te ondermijnen. Maar juist daaruit put zij schoonheid en troost die zij vormgeeft in gedichten die tegelijkertijd helder en gewaagd zijn."

Otteline van Panthaleon van Eck schrijft volgens de jury bedachtzame gedichten over het menselijk bedrijf dat zij met mildheid en levenswijsheid, ongetwijfeld opgedaan in haar praktijk als psycholoog, tegemoet treedt. Met rake woorden zet ze de broosheid van het leven op papier in verzen die toegankelijk en diep zijn.

Burgemeester en juryvoorzitter Annemieke Vermeulen maakte de nieuwe stadsdichters bekend. "De keus was snel gemaakt en de jury was unaniem in haar besluit. Waarschijnlijk schrijven we in Nederland historie met deze duobaan voor het stadsdichterschap."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant