Afbeelding

Column Henrieke Schoonekamp - Houtwal

Algemeen

Houtwal

Mijn bezoek moet vaak betalen als ze hier thuis willen komen. Nee, ik vraag geen entree, zo bijzonder is mijn huisje niet. Maar ik woon in een vergunningshouderszone dus daar mogen ze niet parkeren als ze met de auto komen. En dus zijn ze aangewezen op de Houtwal, waar het sinds een aantal jaren betaald parkeren is.

Nou is dat niet heel duur. Het begon ooit met een euro voor een hele dag, vorig jaar was dat twee euro voor 24 uur. Of 50 cent per uur. Geen enorme bedragen. Zelf heb ik een parkeerabonnement voor de Houtwal, iedere dag 2 euro in de automaat gooien is iets wat ik ongetwijfeld een keer ga vergeten en een prent is duur.

Zoals ieder jaar heeft men bij de Gemeente Zutphen ook dit jaar besloten het tarief voor de Houtwal te verhogen. Met een enorm bedrag. Wel 5 cent.

Ik probeer mij dan voor te stellen hoe zoiets gaat. Ik zie dan een grote tafel voor me met allemaal ambtenaren er rond om heen. En die vergaderen over belangrijke zaken in onze gemeente Zutphen. Echt belangrijke zaken. Moet ook natuurlijk. En dan staat ergens op de agenda het punt 'Parkeerkosten'. Iemand zal toen 5 cent geopperd hebben als verhoging. En dat zal gemotiveerd zijn. Die 5 cent per auto per dag zal de gemeente nodig hebben en het zal aan het eind van het jaar een flink bedrag opleveren. Misschien is er wel lang en vaak over vergaderd. Maar uiteindelijk is het besluit gevallen, parkeren wordt per 24 uur 5 cent duurder. Het is een raar bedrag, 2 euro en 5 cent, maar ok. Niemand die klaagt dat er voor dat bedrag geparkeerd kan worden, veel steden zijn een stuk duurder.

Maar mijn bezoek klaagt. En niet alleen mijn bezoek, ik zie veel mopperende mensen bij de parkeerautomaten op de Houtwal. Klagende toeristen in ons Zutphen. Wat blijkt? De automaten zijn niet ingesteld op 5 centjes. Er kan alleen maar per tien cent betaald worden. En dus moet iedereen 2 euro en 10 cent betalen. Nog steeds geen hoog bedrag, maar het gaat om het principe. Per auto per dag heeft de gemeente dus 5 cent extra. Maak dan het parkeren gewoon 2,10 euro, dan klaagt niemand. Maar nu dus wel. Heb geen zin om het uit te rekenen, ben geen econoom, maar gok dat dit duizenden euro's oplevert. En zo is de Houtwal voor de gemeente ook een Goudwal.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant