Neergestreken: de familie Schutte - van Schaijk
De familie Schutte - Van Schaijk. Foto: Mirjam van Biemen
De familie Schutte - Van Schaijk. Foto: Mirjam van Biemen

Neergestreken: de familie Schutte - van Schaijk

ZUTPHEN - Zoals de ganzen iedere dag neerstrijken in het Zutphense buitengebied, zo strijken er jaarlijks steeds weer nieuwe mensen neer in onze stad. En dat aantal is stijgende. Vooral bewoners uit de Randstad weten hun weg naar Zutphen te vinden. Kwamen er in 2016 nog 218 nieuwe inwoners bij, in 2017 liep dit aantal op tot 304 mensen.

Vandaag de beurt aan de familie Schutte – van Schaijk. Michel Schutte (50) en Agnès van Schaijk (47) maakten in 2016 de oversteek van Texel naar Zutphen met hun vier kinderen Zenit (18), Vita (14), Solei (9) en Paix (7).

Door Mirjam van Biemen

Michel: "Zowel Agnès als ik hebben een voorliefde voor eilanden. In het verleden hebben we ontwikkelingswerk gedaan in Kaapverdië; Agnès heeft familie die van deze eilandenarchipel afkomstig is en is ook afgestudeerd op eilandculturen voor haar studie culturele antropologie. Toen we in 2007 twee vacatures zagen op Texel en allebei werden aangenomen, hoefden we niet lang na te denken over deze stap." Agnès: "Uiteindelijk hebben we met veel plezier acht jaar op Texel gewoond. We woonden in een dubbel vissershuis aan zee en hebben ook een succesvolle bed and breakfast gerund, naast onze vaste banen bij de gemeente en het onderwijs. Maar op een gegeven moment werd Texel gewoon te klein. Ook was er maar één middelbare school op het eiland die we niet geschikt vonden, dus besloten we verder te gaan kijken."

Eerst overwoog de familie om terug naar Haarlem te gaan, de stad waar ze woonden voordat ze de stap naar Texel maakten. Maar de ruimte terugkopen die ze inmiddels gewend waren bleek meteen een onbegonnen zaak voor zo'n groot gezin in de huidige huizenmarkt. Omdat alle kinderen vrijeschool onderwijs volgen, wordt dit leidend in hun keuze bij een nieuwe woonplaats.

Michel: "Ik werk nu als leraar levensbeschouwing en astronomie op het voortgezet onderwijs van de vrijeschool en kende Zutphen al langer van de jaarlijkse zomercursus die hier wordt gehouden voor docenten. Ik weet nog goed dat ik Agnès meteen enthousiast opbelde toen ik hier rondliep de eerste keer." Agnès: "Dat hij het zo'n leuk stadje vond met een bijzondere energie. Dat hij hier wel zou willen wonen. Uiteindelijk heeft het dus nog jaren geduurd voordat we ons echt zouden vestigen in Zutphen. We hebben ook nog in Bergen, Apeldoorn en zelfs Middelburg en Groningen gekeken voordat we hier uitkwamen." Michel: "Vanwege het lerarentekort kon ik op vijf plekken in Nederland beginnen als docent. Uiteindelijk is de keuze op Zutphen gevallen vanwege de mooie natuur rondom de stad, wat ik echt een meerwaarde vind." Agnès: "Het huis waar we nu wonen had ik meteen al op het oog, maar we hebben erg ons best moeten doen om het te kunnen kopen. Er waren meer gegadigden voor dit pand omdat het veel potentie heeft. Het huis is vierhonderd vierkante meter groot en staat middenin het centrum vlakbij de IJssel. Maar, de aanhouder wint, want het is ons gelukt en de verbouwing is bijna klaar."

Omdat het even duurt voordat het huis op Texel is verkocht, woont de familie eerst maandenlang in een chalet op een vakantiepark van nog geen vijfentwintig vierkante meter groot. Logisch dat de zee van ruimte die ze nu hebben, hen goed bevalt. En de stad zelf?

Zenit: "Ik vind Zutphen een mooi plaatsje. Het is klein, maar het heeft wel alles. Ik heb een passie voor politiek en film en werk bij Luxor, waar de betere kwaliteitsfilm vertoond wordt. Wel mis ik een voetbalveld in de binnenstad." Vita: "Wat ik leuk vind is dat je zo lekker kunt winkelen en zo dicht bij andere leuke winkelsteden zit." Solei: "Ik vind onze school 'de Berkel' het leukste van Zutphen." Paix: "De waterbaan bij de IJssel is mijn favoriet. Michel: Er hangt een fijne sfeer in Zutphen en de mentaliteit ervaar ik als prettig. Men leeft hier aandachtiger en minder gejaagd dan in het westen. Soms vind ik het wel een beetje te grijs." Agnès: "Wat meer studenten zou de stad inderdaad goed doen. Ik ben zelf nog niet helemaal aangekomen in Zutphen. Tot nu toe heb ik al die tijd in de Randstad gewerkt. Gelukkig komt daar nu verandering in omdat ik binnenkort voor de gemeente aan de slag ga in deze regio." Michel: "Wij zijn al vaak verhuisd in ons leven en hebben op heel veel plekken gewoond. Agnès heeft een wat nomadische inslag en wil zo om de zeven á acht jaar weer verder kijken, wat ik prima vind." Agnès: "Maar Zutphen bevalt ons tot nu toe heel goed. Het zou zomaar kunnen dat we hier niet meer weg gaan."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden