Sven Hofs achter de camera. Foto: Jason Morz
Sven Hofs achter de camera. Foto: Jason Morz

VIDEO: Achttienjarige maakt documentaire over bombardementen op Zutphen 1944

Algemeen

ZUTPHEN - Sven Hofs (18) maakte een documentaire over de bombardementen op Zutphen in 1944. De film is een comeback project naar zijn opleiding waar hij vanwege een zware depressie mee moest stoppen. "Ik kan nu weer dromen."

Door Alize Hillebrink

Vorige week was hij af. De film waar hij 75 uur aan heeft gewerkt. Sven Hofs begon afgelopen zomer aan zijn project en deed het helemaal in zijn eentje. "Informatie verzamelen, interviews afnemen, beelden maken van het huidige Zutphen, naar het stadsarchief, muziek en animaties regelen en daarna veel monteren." Sven vertelt het alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Maar dat is niet zo. De jongen van achttien heeft in zijn leven al heel wat meegemaakt.

Zijn grootste droom is cameraman worden. Daarom start hij twee jaar geleden met veel energie aan de filmopleiding in Arnhem voor audiovisueel specialist. Maar na een half jaar gaat het mis. "Ik werd depressief en het ging snel bergafwaarts met me." Sven was erg onzeker. "Ik had een pestverleden en ik dacht daardoor erg negatief over mezelf. Op de basisschool en later op de middelbare school ben ik veel gepest. Het ging met pieken en dalen, maar ik trok mijn eigen conclusies, waardoor het steeds slechter met me ging. Toen ik een zelfmoordpoging deed realiseerde ik me dat het goed mis was." Sven ging naar een kliniek en door therapieën werd hij weer sterker. Na de kliniek wilde hij niet thuis zitten en kwam bij zorgboerderij De Vijfsprong en later bij leer- en werkplaats Walhallab. "Zij hebben me geholpen om mijn droom weer op te pakken."

Zijn leraar van de filmacademie adviseerde Sven een documentaire te maken, zodat hij op zijn eigen tempo weer in het camerawerk kon komen. "Ik heb geschiedenis altijd interessant gevonden dus dacht ik aan een documentaire over het bombardement Arnhem. Elk jaar loop ik met mijn opa de Airborne Wandeltocht. Daar is mijn interesse voor de Tweede Wereldoorlog begonnen. Inmiddels heb ik hem al dertien keer gelopen. Op mijn twaalfde realiseerde ik me wat het betekent dat er vrijheid is en tegelijkertijd dat we nooit mogen vergeten wat er gebeurd is. Dat wilde ik verbeelden. Maar over Arnhem bleek al zoveel beeldmateriaal te zijn dat ik besloot een film te maken over Zutphen."

Sven toog naar het stadsarchief en sprak met archiefmedewerkers over de bombardementen. "In de documentaire worden twee momenten uitgelicht: het bombardement van 18 september 1944 op een Duitse munitietrein en het bombardement van 14 oktober 1944 op de IJsselbrug door de geallieerden." 'De huidige generatie kan zich geen voorstelling maken van de situatie toen,' vertelt ooggetuige Willem Zweers in de documentaire. Sven: "Als kleine jongen heeft Willem Zweers het bombardement op de munitietrein meegemaakt. Hij was heel blij dat ik hem interviewde."

Met zijn eigen camera en die van de opleiding maakte Sven de film. "Als ik door de camera kijk krijg ik meer oog voor detail. Dan zie ik alles veel sneller." De documentaire noemt Sven een comeback project naar zijn opleiding. "Het voelt heel fijn dat het project nu is afgerond. Ik heb weer moed en zelfvertrouwen gekregen. Twee jaar geleden kon ik dat niet zeggen, dat ik een droom had. Nu wel. Ik ga weer aan de slag en de komende vier jaar keihard knallen. Ik ga proberen mijn droom waar te maken om als cameraman de wereld over te kunnen reizen."

Tot die tijd zoekt Sven de onderwerpen dichter bij huis. Eerder maakte al hij een film over pesten en nu maakt hij samen met een vriend een documentaire over depressie, met als doel dit onderwerp bespreekbaar te maken. "Ik heb mensen geïnterviewd die hun verhaal durven te delen, zoals een Zutphens meisje van 15 die een depressie had. Er worden tips gegeven zodat mensen hoop uit de documentaire kunnen halen. Het is een confronterend maar mooi project. Het is voor mezelf ook spannend, maar ik kan er ook veel van leren en positiviteit uit halen."

Kijk voor de documentaire 'Oorlog in Zutphen' en andere films van Sven op youtu.be/fJ8Len8XnzQ

VIDEO: 'Oorlog in Zutphen'

Sven Hofs achter de camera. Foto: Jason Morz
Sven Hofs achter de camera. Foto: Jason Morz

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld