Els Sytsma (l) en Loes Buijserd: “De winkel en doelstellingen van de Zutphense HAND blijven gewoon zoals ze zijn.” Foto: Eric Klop
Els Sytsma (l) en Loes Buijserd: “De winkel en doelstellingen van de Zutphense HAND blijven gewoon zoals ze zijn.” Foto: Eric Klop

Zutphense HAND zoekt helpende handen

Algemeen

Bestuur charitatieve kringloopwinkel wil vrijwilligers 'ontzorgen'

Door Eric Klop

ZUTPHEN – De kringloopwinkel staat propvol. Van serviesgoed, elektronica en meubels tot boeken, lampen en kleding. Je kunt het haast zo gek niet bedenken of het is er. Altijd klaar voor gebruik. Een walhalla voor de koopjesjager. En bovenal hand in hand met het goede doel. Want dat beoogt stichting De Zutphense HAND, waarvan de laatste vier letters de afkorting zijn van Hulp Aan Noodlijdende Derden. Geheel in handen van vrijwilligers, al ruim veertig jaar. Maar met het oog op de toekomst zijn enkele organisatorische aanpassingen noodzakelijk.

Inname van overtollige spullen. Verkoop voor een prikkie aan mensen die er nog wél raad mee weten. Je zal er maar net het Italiaanse koffiekopje vinden dat je altijd al had willen hebben. De oude maar nog blinkende salontafel die het vintage-interieur compleet maakt. Of voordelige aanschaf van huisraad om andere redenen. Waarom niet? Dankzij de inzet van bijna tachtig vrijwilligers staat het assortiment paraat en de klant steunt er nog een goed doel mee ook! Sinds jaar en dag in een historisch pakhuis aan de Kolenstraat. Voortgekomen uit de zogenoemde Ethiopiëwinkel, die oudere inwoners van Zutphen zich heus nog wel zullen herinneren. Een begrip, dat de HAND inmiddels in zekere zin ook is. "Toch weet niet iedereen de weg naar de winkel te vinden", zegt Els Sytsma (45), vanaf september jongstleden stichtingsvoorzitter. "En ook goede doelen kunnen zich nog melden", voegt secretaris Loes Buijserd toe.

Gert Aartsen is sinds kort penningmeester. Het vierde bestuurslid heet Piet Slikker, die al langer dan vijftien jaar meedraait. Zijn functie richt zich vooral op de doelstelling van HAND: Het verstrekken van financiële giften aan organisaties die goed doen in het buitenland dan wel in de gemeente Zutphen en zeer directe omgeving. De exploitatie van een weeshuis met school op Bali bijvoorbeeld. Een dovenschool in Oeganda. Waterreservoirs op Cuba. Of dichter bij huis onder andere activiteiten van de Stichting Leergeld Zutphen. Mits wordt voldaan aan bepaalde criteria. Zo moet de aanvrager van een donatie aan een buitenlands project er rechtstreeks bij betrokken zijn en erover kunnen rapporteren. Ook dient de financiële steun te worden besteed aan een concreet middel en bijdragen aan een zelfstandiger functioneren van de doelgroep. De 82-jarige Piet Slikker houdt het in zijn afwegingen allemaal nauwlettend in de gaten.

Vorig jaar werd uit de inkomsten zo'n 70.000 euro verdeeld over goede doelen. Van personeelskosten is geen sprake. De Zutphense HAND draait immers louter op vrijwilligers, vooral 65-plussers die een deel van hun vrije tijd graag willen besteden aan een betere wereld. En daar wringt 'm de schoen.

"Toen ik afgelopen najaar begon, sloeg mij de schrik om het hart", zegt kersvers voorzitter Els Sytsma. Ze doelt op de uitval die zij constateerde. "Dat heeft veelal te maken met de leeftijd van het huidige medewerkersbestand. Een 65-jarige behoort hier tot de jonkies. Je praat dus over een kwetsbare groep, hoe enthousiast zij ook zijn. Als iemand wegens ziekte of ander ongerief wegvalt uit het rooster, lossen de mensen dat zelf op. Dat betekent voor hen echter een zware belasting, hetgeen de voortgang van de winkel eveneens kwetsbaar maakt."

De medewerkers werden eerder al ontzorgd door het samenstellen van een vijfkoppig kernteam, dat een inhoudelijk deel van de werkzaamheden, waaronder kassabeheer en transportcoördinatie, onder z'n hoede heeft en als intermediair fungeert tussen werkvloer en bestuur. Loes Buijserd: "Het is voor beide lagen een aanspreekpunt dat de vrijwilligers meer plezier en minder gedoe moet geven." Maar dit blijkt voor een optimaal gestroomlijnde gang van zaken toch niet voldoende. Daarom is het bestuur nu bezig met de werving van dagcoördinatoren. Zij worden tijdens de openingstijden verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de winkelvloer. Els Sytsma denkt bijvoorbeeld aan pensionado's met leidinggevende ervaring. "Zij zorgen dat, om maar iets te noemen, de telefoon altijd wordt opgenomen en treden bij calamiteiten daadkrachtig op. Die verantwoordelijkheid biedt meer rust voor andere medewerkers." En om het organisatorische plaatje helemaal compleet te maken en de toekomst van het charitatieve kringloopbedrijf te borgen, denkt De Zutphense HAND bovendien op korte termijn een vijfde bestuurslid te kunnen verwelkomen. Dat zal specifiek het contact onderhouden met kernteam en de nieuwe dagcoördinatoren.

"De winkel en doelstellingen blijven gewoon zoals ze zijn", stellen de voorzitter en secretaris mensen gerust die wellicht denken dat de kringloopwinkel wel héél erg bedrijfsmatig gaat opereren. "De Zutphense HAND is een begrip en dat willen we graag zo houden. Alle functies blijven als vanouds in handen van vrijwilligers. Goede doelen zijn nog steeds meer dan welkom. Net als aanbod van goederen, zodat de klanten ook in de toekomst kunnen rekenen op kleine en grote spullen die voor een paar grijpstuivers van de hand gaan. En wie weet ligt daar net dat ene pareltje tussen…"

Iedereen, ook 65-minners, die belangstelling heeft om als dagcoördinator, maar ook anderszins een steentje bij te dragen aan de Zutphense HAND, kan zich melden via bestuur@zutphensehand.nl.


www.zutphensehand.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant