Jeroen den Herder. Foto: PR
Jeroen den Herder. Foto: PR

Zutphense Uitblinkers: Johannette Zomer en Jeroen den Herder

Algemeen

Elke stad heeft ze. Bekende en talentvolle inwoners. Ook in Zutphen loop je ze soms tegen het lijf. Het Stedelijk Museum Zutphen presenteert vijfentwintig uitblinkers die niet alleen beroemd zijn in Zutphen maar vaak ook ver daarbuiten. Deze week in de schijnwerpers: Johannette Zomer en Jeroen den Herder.

Johanette Zomer
Sopraan Johannette Zomer heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd als concert- en operazangeres. Hoewel ze een speciale liefde voor barokrepertoire koestert, reikt haar repertoire van de middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw, met een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk als gevolg. In 2013 richtte zij haar eigen ensemble het Tulipa Consort op. Na 20 jaar wereldwijd op concertpodia te hebben gestaan, besloot Zomer om haar kennis en ervaring over zingen, zangtechniek, bühnepresentatie, maar ook meer praktische zaken die horen bij het reizende bestaan als zanger en zelfstandig ondernemer over te dragen aan zangstudenten en jonge professionals. Zij is initiatiefnemer en medeorganisator van de Zomer Academie Zutphen.

Waar ben je het meest trots op?
Dat ik mijn intuïtie gevolgd heb. Hoewel ik vanaf mijn vroege jeugd altijd door muziek omringd ben geweest en wij als gezin samen musiceerden, koos ik na mijn middelbareschooltijd voor een medische studie. Daarna ben ik als microbiologisch analiste op een laboratorium gaan werken. Als hobby zong ik in koren. Een professionele zangeres die mij een solo hoorde zingen en raadde mij aan op conservatoria voor te zingen. Het advies om te kijken hoever mijn talent mij kon brengen, zorgde dat er iets is gaan schuiven binnen in me. Ik heb een paar keer in mijn leven zo'n moment gehad en dat markeerde steeds een belangrijke verandering.

Wat doe je om jezelf gemotiveerd en gefocust te houden?
Het helpt om compleet andere dingen te doen naast het zingen. Het is goed om al je zintuigen te voeden door in de natuur te wandelen, door films te kijken, samen met andere mensen bezig te zijn. Muziek luisteren is prima, zo lang het instrumentele muziek is. Ik kan niet onbevangen naar zang luisteren, dan vormt zich toch een waardeoordeel.

Jeroen den Herder
Als musicus en docent heeft Jeroen den Herder zijn internationale sporen ruimschoots verdiend. Met het Rembrandt Trio, Cello Octet Conjunto Ibérico en momenteel het Ruysdael Kwartet bereikt(e) hij een internationaal publiek. Den Herder is als hoofdvakdocent cello verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam en ontving diverse prestigieuze prijzen als uitvoerend musicus. Jeroen den Herder is initiatiefnemer en artistiek leider van het succesvolle tweejaarlijkse Internationaal Cellofestival Zutphen. De door hem opgerichte Cello Academie biedt afgestudeerde cellisten de gelegenheid om, naast het volgen van masterclasses, zich voor te bereiden op audities, de lespraktijk en/of een carrière als uitvoerend musicus.

Ben je wat je doet?
Ik probeer van niet, maar het schijnt van wel. Mijn lessen gaan altijd over de vorming van de mens en het instrument. Dus zeg het maar: ben ik wat ik doe?

Hoe komt het volgens jou dat Zutphen verhoudingsgewijs zoveel Uitblinkers heeft?
Het is de combinatie van ruimte en onderwijs. Er zijn veel soorten onderwijs waaruit gekozen kan worden, waaronder de Vrije School, maar op de eerste plaats gaat het over een avontuurlijke manier van denken. Mensen die iets willen, kunnen in Zutphen de kaders daarvoor vinden. Bij alle initiatieven die worden ontwikkeld, is het wel van belang dat de kern – het streven naar de hoogste kwaliteit – overeind blijft.

Op zondag 24 februari geven sopraan zangeres Johannette Zomer en cellist Jeroen den Herder een bevlogen vertelling en een gezamenlijk optreden: 'Cello en stem: over dictie en melodie'.

Johannette Zomer. Foto: Donald Bentvelzen
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant