Kermis verdwijnt definitief uit centrum Zutphen

ZUTPHEN - De Zutphense kermis vindt dit jaar voor het laatst plaats op de Zutphense markten. Voor 2020 en de jaren erna wordt gezocht naar een andere locatie, buiten het stadscentrum. Dit heeft de gemeente Zutphen vorige week gemeld aan de kermisexploitanten.

Door Alize Hillebrink

Over de kermis op de Zutphense Groenmarkt, Houtmarkt en Zaadmarkt wordt al jaren geklaagd door omwonenden. Geluid is ondanks maatregelen de grootste bron van ergernis, met name bij de uiteinden van de Groenmarkt en de Zaadmarkt. Ook veel (horeca)ondernemers hebben volgens de gemeente bezwaar tegen de kermis in de binnenstad. Zij zien in de kermisweek hun omzetcijfers dalen.

In 2018 liet de gemeente een inventarisatie doen naar potentiële locaties voor de kermis in Zutphen. Uit elf locaties kwamen vier geschikte locaties naar voren: het parkeerterrein achter het politiebureau aan de Houtwal, het parkeerterrein achter de Hanzehal, de voormalige parkeerplaats bij het ziekenhuis en de IJsselkade inclusief rijbaan.

De gemeente gaat nog verder in gesprek met de kermisexploitanten en omwonenden en verwacht in het voorjaar een definitieve nieuwe locatie te hebben. De kermis vindt jaarlijks plaats in het eerste weekend van september en telt zo'n 21 attracties en is een goed draaiend en goed bezocht evenement. Jaarlijks bezoeken rond de 5.000 bezoekers de kermis.

Meer berichten