Foto: Sandra Heldring
Foto: Sandra Heldring (Foto: )

Jonge Zutphense musici in de prijzen bij Prinses Christina Concours Enschede 2019

ENSCHEDE/ZUTPHEN - Afgelopen weekend deden zo'n 65 jonge musici mee aan de selecties van het Prinses Christina Concours Oost in Enschede. De jury koos uiteindelijk zeven finalisten. Zondag 13 januari traden zij tijdens de spannende regiofinale op in een volle Arke Zaal in Muziekcentrum Enschede. Na afloop werden de prijzen uitgereikt door Andries Heidema, commissaris van de Koning in de provincie Overijssel en Jeroen Diepemaat, wethouder cultuur in Enschede.

Deelnemers kwamen onder andere uit: Enschede, Deventer, Hengelo, Zutphen en Zwolle. Ook waren er maar liefst zes ensembles die meededen met daarin pianisten, gitaristen, een blokfluitist, cellist en accordeonist. Op zaterdag 12 januari was vlogster Sarah Jefferey van #TeamRecorder aanwezig om een vlog te maken die ze binnenkort publiceert op haar Youtube-account.
Het concours in Enschede was de eerste van zes regioconcoursen in heel Nederland. In totaal doen dit jaar ruim 400 jonge musici mee aan het Prinses Christina Concours. Alle deelnemers spelen tijdens de selecties tien minuten voor jury en publiek. Ze krijgen feedback en maken kans op mooie prijzen en een plek in de regiofinale. Achter de schermen ontmoeten deelnemers elkaar, waardoor nieuwe vriendschappen ontstaan en mooie samenwerkingen beginnen. Het is dit jaar de 51e keer dat het Prinses Christina Concours georganiseerd wordt.

De uitslag van het Prinses Christina Concours Oost 2019 in Enschede is als volgt.

Categorie 1 (12 t/m 14 jaar)
Norea Quirijnen, altviool (14 jaar, Zutphen):
Eerste prijs, de Masterclassprijs: Een les bij een bekende Nederlandse musicus naar eigen keuze. Aangeboden door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours. Met als extra prijs het ' Britten Jeugd Strijkorkest' (een solistisch optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest) en de Concertprijs (een optreden in de serie 'Klassiek Open Podium' i.s.m. Musis Sacrum in Arnhem) en de Nationale Halve Finale Prijs (deelname aan de Nationale Halve Finale op zaterdag 6 april 2019 in het Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag).

Merle van der Lijke, harp (14 jaar, De Steeg):
Eerste prijs, de Masterclassprijs: een les bij een bekende Nederlandse musicus naar eigen keuze. Aangeboden door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours. Met als extra prijs de Publieksprijs (een les bij een bekende Nederlandse musicus naar eigen keuze. Toegekend door de aanwezigen in de zaal en aangeboden door het Haersoltefonds Overijssel), de Wisseltrofee (toegekend door de laureatenjury) en de Nationale Halve Finale Prijs (deelname aan de Nationale Halve Finale op zaterdag 6 april 2019 in het Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag).

Pepe Han, piano (12 jaar, Enschede)
Tweede prijs, Concertprijs: Concertkaarten voor een concert naar keuze, backstagetour met meet & greet met dirigent en/of solist en 2 cd's van het Orkest van het Oosten.

Lidewij Westerhof, viool (13 jaar, Zwolle)
Derde prijs, Muziekbonnen Prijs: Muziekbonnen ter waarde van € 50,- ter beschikking gesteld door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

CATEGORIE 2 (15 t/m 19 jaar)
Elisa Maayeshi, zang (17 jaar, Emmeloord):
Tweede prijs, Concertprijs: Concertkaarten voor een concert naar keuze, backstagetour met meet & greet met dirigent en/of solist en 2 cd's van het Orkest van het Oosten. Met als extra prijs de Symfonia Jong Twente Prijs (een solistisch optreden met Symfonia Jong Twente).

Job Huiskamp, cello (18 jaar, Zwolle)
Tweede prijs, Concertprijs: Concertkaarten voor een concert naar keuze, backstagetour met meet & greet met dirigent en/of solist en 2 cd's van het Orkest van het Oosten. Met als extra prijs de Nieuwe Kerk Prijs (een optreden in de Nieuwe Kerk in Den Haag) en de Nationale Halve Finale Prijs (deelname aan de Nationale Halve Finale op zaterdag 6 april 2019 in het Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag).

Fee en Papillon Boddeke, piano, viool (14, 19 jaar, Zutphen)
Tweede prijs, Concertprijs: Concertkaarten voor een concert naar keuze, backstagetour met meet & greet met dirigent en/of solist en 2 cd's van het Orkest van het Oosten. Met als extra prijs de Ensemble Aanmoedigingsprijs (muziekbonnen voor een ensemble dat op grond van het getoonde samenspel aangemoedigd wordt om samen verder te studeren, ter beschikking gesteld door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours) en de Concertprijs (een optreden in de serie 'Klassiek Open Podium' i.s.m. Musis Sacrum in Arnhem. Beschikbaar gesteld door de Stichting Vrienden van Kamermuziek in de regio Arnhem).

Aanmoedigingsprijzen
Judith Capelle, contrabas (16 jaar, Hengelo),
Nardi Thonen, zang (20 jaar, Nijmegen),
Bart van de Lint, cello (14 jaar, Harderwijk) en
David Kampmeier, blokfluit (12 jaar, Weerselo).

Eervolle vermeldingen
Dagmawit Vollema, viool (15 jaar, Zutphen),
Remon Holubek, piano (16 jaar, Vaassen),
Roos van den Berg, cello (16 jaar, Kerkenveld),
Melle Wassink, trombone (14 jaar, Wierden),
Silvan van den Boom, saxofoon (16 jaar, Zwolle),
Fabian Altena, viool (13 jaar, Zwolle) en
Alexander Schreuder, piano (12 jaar, Hengelo).

Ildikó Snijders, gitaar (19 jaar, Harderwijk) won de Gaudeamus Muziekweek Prijs: Voor een bijzondere vertolking van een hedendaagse compositie: een passe-partout voor de Gaudeamus Muziekweek 2019. Elianne den Bakker, viool (12 jaar, Almelo) won de Donemus Prijs: voor een bijzondere vertolking van een Nederlandse compositie: €150,- aan bladmuziek, uit te zoeken in de webshop van Donemus. Elianne componeerde het stuk zelf!

Kijk voor meer informatie op www.christinaconcours.nl en www.facebook.com/christinaconcours.

Meer berichten