Columns

Column Paul Bombeld - Inbrekers uit Zutphen

Inbrekers uit Zutphen

Het is zondagavond 30 december, 22.30 uur, het licht is net uit. Plotseling klinkt de deurbel hard door het huis. Vanuit de hal kijk ik naar buiten, daar staat niemand. Ik doe voor de zekerheid de lampen bij de voordeur nog even aan. Nee, er is echt niemand te zien. Wat is dit voor een ongein? Maar alvorens ik opnieuw in bed kruip wacht ik nog even bij het raam in het kantoortje. Vanaf hier kan ik precies de oprit overzien. Komen die grappenmakers terug of levert een keer aanbellen in de late avond voldoende plezier op?

Plotseling komen twee knapen tevoorschijn en sluipen de oprit op. Ze lopen vlak langs de bosjes en kijken met volle aandacht naar onze woning. Ik kan ze aardig goed zien in het licht van de lantaarnpaal naast de oprit. Beiden hebben ze donkere kleding aan en beiden dragen een capuchon over hun hoofden. De gezichten kan ik niet zien, deze duistere figuren hebben kwade bedoelingen. Maar wat nu? Hoe krijg ik ze weg zonder dat ze schade aanrichten? Ik kies voor het lawaaiplan.
Ik loop ongezien naar de hal, open de voordeur en roep - met het kettinkje er nog op - zo hard als ik kan door de kier 'ophoepelen jullie'. Tegelijkertijd bons ik op de ruit. De twee mannen die het huis inmiddels bijna hebben bereikt, schrikken zich een ongeluk. Als twee grote angsthazen vluchten ze weg richting de Rijksstraatweg. Ik ga er niet achteraan, maar bel direct 112. Vijf minuten laten zijn er al twee politieauto's en wordt de omgeving straat voor straat uitgekamd.

En dan begint het denkproces. Wat hebben die mannen uitgerekend hier te zoeken? Al vele jaren geleden hebben wij ons huis extra beschermd. De achtertuin van onze vrijstaande woning is zowel links als rechts tot aan de hoge erfafscheiding hermetisch afgesloten met een schutting en daarboven strakgespannen prikkeldraad. De schuttingdeur met bovenop scherpe pinnen gaat iedere nacht met een sleutel op slot. Al die beveiliging stamt uit de tijd van onze winkel. Overal vind je immers van die halvegaren die denken dat die ondernemers een hoop geld in huis hebben. Inbrekers houden we liever buiten de deur.

Maar in dit geval kozen de inbrekers uitgerekend wel voor ons huis, terwijl dat de enige woning in de straat is waar je niet zomaar ongezien achter kunt lopen. Een bijzondere keuze. Gelukkig liep alles bij ons goed af. Wat wel volgde was een zeer onrustige nacht, telkens hoorden we vreemde geluiden. De volgende dag lees ik dat de politie die nacht twee knapen uit Zutphen aangehouden heeft in Warnsveld. Ze hadden ingebroken bij een oudere dame aan de Kerkhofweg. Of het dezelfde figuren zijn blijft gissen.

Meer berichten