De regenboogvlag. Foto: Rob Weeber
De regenboogvlag. Foto: Rob Weeber

Dominee Pijpers: 'Wij zijn een regenboogkerk'

Algemeen

Dominees in Zutphen reageren op Nashville-verklaring

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - De Nederlandse vertaling van het Nashville-statement en de ondertekening daarvan door tweehonderd mensen raakt onder gelovigen van de protestantse kerk een gevoelige snaar. Contact Zutphen-Warnsveld benaderde drie dominees in Zutphen. Zij reageren verschillend op de verklaring.

Binnen de Protestantse gemeente Zutphen is met verbazing en ongeloof gereageerd. "Wij denken er toch echt anders over," reageert dominee Irma Pijpers. "Homo-leden van onze kerk zijn er ontzettend door geraakt. Ze liggen er wakker van en zitten ermee." Ze benaderde Contact om duidelijk te maken dat de Protestantse Kerk Zutphen tegen het manifest is. "Wij zijn een regenboogkerk en verwelkomen iedereen, iedereen mag bij ons lid worden, ongeacht zijn of haar geaardheid."

Maar hoe zit het dan, met wat er in de bijbel staat? "De bijbel is een handboek, en is geschreven in een bepaalde tijd," zegt Pijpers. "Ik moet altijd een beetje grinniken als zo duidelijk gesteld wordt dat het huwelijk tussen één man en één vrouw gezien wordt als hét beeld van het Bijbelse huwelijk, want in veel Bijbelse verhalen komen meerdere vormen van relaties voor."

Volgens Pijpers gaat het Jezus juist om de liefde. "Jezus zocht juist de mensen op die door de samenleving met de nek werden aangekeken. Ik kan me niet voorstellen dat homo's er voor Hem niet zouden mogen zijn. Ook zegt Hij dat wij mensen niet mogen oordelen. Niet uitsluiten, maar liefhebben."

Ook de Evangelisch-Lutherse Gemeente Zutphen aan de Beukerstraat neemt nadrukkelijk afstand van de Nashville-verklaring. Dominee Louisa Vos: "Het doet ons als gemeente pijn en verdriet. De goede boodschap van de bijbel is juist dat geen mens wordt uitgesloten. Het evangelie keert zich tegen stigmatisering en het maken van onderscheid in groepen mensen. Wij zeggen: 'Welkom bent u, wie u ook bent, waar u ook vandaan komt en hoe uw leven zich ook heeft ontwikkeld.'"

Contact benaderde ook de Evangelische Gemeente Zutphen (EGZ). Zij zeggen geen standpunt in te nemen over de verklaring. Maar pastor Rob de Boer wil wel iets op persoonlijke titel zeggen. "Ik vind het erg jammer dat er in deze kwestie alleen maar óver elkaar en aanvallend en veroordelend gesproken wordt." Wat De Boer betreft zou het beter zijn het gesprek mét elkaar aan te gaan. "Niet om te veroordelen, maar om samen te zoeken naar God in dit vraagstuk."

Op www.wijdekerk.nl, een initiatief van Miranda Terpstra-van de Kerk, kunnen kerken in Nederland aangegeven dat ze lhbti-vriendelijk zijn. Dominee Pijpers laat weten dat de PKN Zutphen zich hierbij aan zal sluiten. Dominee Vos zegt hierover: "Wij denken niet vanuit groepen of acties, maar vanuit het evangelie zelf. Dit betekent dat we ons niet aanmelden bij de Wijdekerk."

Nashville-verklaring
In de Amerikaanse Nashville-verklaring staat hoe christenen moeten omgaan met het geloof, maar ook met zaken als het huwelijk en seks. In het manifest worden homoseksuele relaties afgewezen. Ondertekenaars zijn onder meer (oud-) predikanten van verschillende kerkelijke stromingen en prominenten van met name de orthodox-protestantse kerk (bron: RTLNieuws). Ook vier docenten van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben getekend. De VU neemt hier afstand van en heeft de regenboogvlag gehesen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant